Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE MOŽETE PRESTATI JESTI? Zašto trudnicama toliko raste apetit i kako si mogu pomoći?

Autor Sunčica Got

Imate osjećaj da ste stalno gladni? Jedu vam se specifična jela? To je uobičajen znak trudnoće.

 trudnica jede hamburger Izvor: Shutterstock

Neke su trudnice stalno gladne, što god i koliko god jele. Velika se glad kod nekih javlja na samom početku trudnoće, dok je druge iskuse u drugom ili trećem tromjesečju, nakon što se smire svakodnevne mučnine. Trudnice su stalno gladne zato što njihovo tijelo treba mnogo više energije kako bi se beba mogla razvijati, piše What to expect.

Slušajte svoje tijelo

Neke žene osjećaju porast apetita u prvom tromjesečju, dok druge osjećaju veću glad tek u drugom ili trećem tromjesečju, kad prestanu jutarnje mučnine.

Nema tu neke velike filozofije, apetit u trudnoći raste zato što se u vama razvija dijete, a za to je potrebna velika energija. Slušajte tijelo i dajte ono što mu treba, osim ako se radi o velikoj žudnji za izrazito slatkom ili slanom hranom. Svakako obratite pozornost na vrstu hrane za kojom žudite jer bi to mogli ukazivati na eventualni manjak nekog minerala ili vitamina.

 trudnica jede Izvor: Shutterstock

Jedite raznovrsnu hranu

Ponekad je teško razlikovati glad od žeđi, a trudnice imaju veću potrebu za tekućinom, od ostatka populacije. Kad osjetite glad, prvo popijte čašu vode kako biste utvrdili je li možda u pitanju žeđ.

Pokušajte da se na vašem tanjuru svakodnevno nađe hrana bogata vlaknima kao što su cjelovite žitarice i voće, zatim kvalitetni izvori proteina i masti, kao što su mliječni proizvodi te orašasti plodovi. Izbjegavajte procesiranu hranu, a ako imate veću potrebu za slatkim, pojedite domaći kolač ili voće u kombinaciji sa sjemenkama ili maslacem od orašastih plodova.

Jedite manje obroke više puta dnevno kako ne biste predugo bili gladni te izbjegavajte prejedanja u jednom obroku jer to generalno nije dobro, a može povećati i neugodne simptome poput žgaravice, nadutosti i plinova.

Možda će vas zanimati

Najnovije