Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIRODNI ZASLAĐIVAČ I POMOĆ KOD RAZNIH TEGODA: Djeci do prve godine ne preporučuje se med, a što je s trudnicama?

Autor Sunčica Got

Ukusan, sladak i zdrav, med je odlična alternativa šećeru.

 trudnica i med.jpg Izvor: Shutterstock

Poznato je da se djeci do godine dana ne preporučuje konzumacija meda pa nije ni čudo što se mnoge trudnice pitaju je li med siguran za njih. Ne samo da je siguran već je i dobrodošao kao podrška u liječenju niza tegoba. Ipak, njegovu konzumaciju ograničite ili potpuno prekinite ako patite od gestacijskog dijabetesa.

Siguran za mamu i nerođenu bebu

Razlog zbog kojeg neki ljudi preispituju sigurnost meda u trudnoći leži u bakteriji Clostridium botulinum koja se ponekad može pronaći u medu, a u crijevima se razmnožava brzo i stvara neurotoksine koje vode do rijetke, ali ozbiljne bolesti botulizma.

Rizik za botulizam je iznimno malen za djecu stariju od godine dana te za odrasle. Zdrave osobe imaju dovoljno snažan imunološki sustav koji im omogućuje borbu s bakterijama prirodno prisutnim u medu.
Med je u potpunosti siguran za bebe u trbuhu, ali ga djeca do godine dana ne bi smjela konzumirati ni u kakvom obliku.

 trudnica jede med.jpg Izvor: Shutterstock

Oprez kod gestacijskog dijabetesa

Med se tradicionalno uzima za prevenciju i pomoć kod niza stanja, a posebno kod respiratornih tegoba. Neke vrste meda, poput onoga od kestena, korisne su za ublažavanje želučanih tegoba.

Ako imate gestacijski dijabetes, smanjite konzumaciju svih zaslađivača pa i meda kako biste razinu glukoze u krvi održavali stabilnom.

Možda će vas zanimati

Najnovije