Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRAH OD POVRAĆANJA U TRUDNOĆI: Što učiniti kada vas pomisao na mučnine izbezumljuje

Autor Sunčica Got

Imati emetofobiju i nositi se s trudničkim mučninama može biti izrazito stresno.

 trudnica povraća Izvor: Shutterstock

Mučnina i povraćanje najčešći su simptomi trudnoće, a iako ni jednoj ženi nisu ugodni, ženama koje imaju emetofobiju, izrazit strah od povraćanja i svega što ide uz to, trudnoća može biti okidač za veliki stres i panične epizode.

Simptomi paničnog napada

Emetofobija je naziv za izrazitu anksioznost koja se javlja radi straha od mučnina, povraćanja i događa se pri svakoj interakciji s povraćanjem. Neki od simptoma koje osoba tada doživljava su stezanje u prsima, hiperventilacija i ubrzani rad srca.

Uzroci nastanka emetofobije još su nejasni, a žene koje je imaju, obično se jako boje trudnoće i nošenja s nuspojavama poput mučnina i povraćanja.

Jedno je istraživanje potvrdilo da su jutarnje mučnine u trudnoći zapravo dobar znak i da su često povezane s manjim šansama za spontani pobačaj. Isto tako, mučnine nužno ne vode do povraćanja i čak 50% žena koje doživljavaju mučnine u trudnoći, ne povraćaju.

Informiranost o tome zašto se mučnine događaju, kada su najčešće i što ih ublažava, ženama koje pate od emetofobije može olakšati nošenje s trudnoćom.

 trudnica jede bademe Izvor: Shutterstock

Pazite na prehranu i potražite pomoć

Mučnine ne možete eliminirati, ali ih možete ublažiti pravilnom prehranom, redovitim obrocima te izbjegavanjem gladovanja. Važno je piti dovoljno tekućine, a mlaki čaj od đumbira odličan je u borbi s mučninama. Izbjegavanje pijenja za vrijeme jela može pomoći kao i uzimanje prvog jutarnjeg zalogaja i prije nego ustanete iz kreveta. To može biti slani kreker.

Uzimanje kvalitetnog prenatala i prije same trudnoće, pomaže u opskrbljivanju tijela važnim nutrijentima, a vitamin B6 pomaže u smanjenju trudničkih mučnina. Umor i stres česti su trigeri za panične napade uzrokovane emetofobijom pa ne zanemarujte znakove umora i priuštite si dnevne pauze.

Nemojte šutjeti o svom stanju i podijelite svoje strahove s bližnjima. Život u stalnoj anksioznosti stvara niz rizika za vaše i bebino zdravlje. Emetofobija ozbiljno može utjecati na vaš život, posebno kad u priču uđe dijete i sve želučane viroze koje će doći s njim. Pronađite dobrog terapeuta koji će vam pomoći otkriti uzrok vaše fobije te vas podržati u procesu iscjeljenja i nošenja sa situacijom.

Možda će vas zanimati

Najnovije