Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U POČETKU JE MALEN, ALI NAKON PORODA NE ODLAZI ODMAH: Sve što morate znati o svom trudničkom trbuhu

Autor Sunčica Got

Najočitiji fizički znak trudnoće uvećani je trbuh koji raste iz dana u dan.

 trudnica se maže kremom Izvor: Shutterstock

Većina žena obožava svoj trudnički trbuh, barem u prva dva tromjesečja. Posebno je gledati kako raste i zamišljati kako s njime raste i beba koja će vam se uskoro pridružiti. Trbuh se u trudnoći mijenja izvana i iznutra, a ovo su promjene koje možete očekivati.

U početku neće biti vidljiv

Iako ćete se vi osjećati potpuno drugačije kad saznate da ste trudni, a trudničke mučnine će vas na to dodatno podsjećati, prva tri mjeseca vjerojatno nećete uočiti veliku razliku u veličini trbuha.

Kad krene rasti, rast će brzo

Jednom kad trbuh postane vidljiv, imat ćete osjećaj da je svakog dana sve veći. Moguće je da će se na njemu pojaviti i strije, od velikog rastezanja kože. Ne opterećujte se strijama jer vjerojatno će nakon poroda otići. Vaše tijelo stvara bebu i to je čudesno.

Crna linija je normalna pojava

Trudnoća može izazvati niz kožnih promjena kao što su hiperpigmentacija ili tamnjenje areola, a čest pratitelj trudnoće je i linea negra, tamna vertikalna linija koja se nalazi na sredini trbuha, kod pupka. Postaje vidljiva oko 23 tjedna trudnoće, a sasvim je normalna pojava koju imaju mnoge trudnice.

Mijenja se i pupak

Ako je vaš pupak bio okrenut prema unutra, u trudnoći bi se mogao okrenuti prema van. Oko 26 tjedna rastezanje maternice može uzrokovati ispupčenje pupka. I ovo je sasvim bezopasna pojava, a pupak će se vratiti na staro nakon poroda.

 trudnica mazi trbuh Izvor: Shutterstock

Zvukovi prolaze kroz trbuh

Oko 16. tjedna, bebine su uši dovoljno razvijene da može čuti vaš glas. Oko 26. tjedna bebin je mozak razvijen toliko da može reagirati na podražaje. Tada bi vas beba mogla lagano udariti kad joj zapjevate ili kad joj pričate. Počinje komunicirati s vama.

Beba voli da mazite trbuh

Maženje, tapšanje i diranje trbuha neće goditi samo vama već i vašoj bebi. Istraživanja su pokazala da bebe snažno reagiraju na kružne pokrete na trbuhu. Isto tako, bolje reagiraju na poznat, majčin dodir nego na dodire stranaca.

Pri kraju trudnoće, postaje neudobno

Kako beba raste, tako zauzima sve više mjesta u trbuhu što vama može uzrokovati različite nuspojave poput žgaravice, probadanja, stezanja i opće nelagode u trbuhu.

Neće nestati odmah nakon poroda

Mnoge se žene iznenade kad im trbuh u postpartumu ne budu znatno manji od trudničkog. Potrebno je vrijeme da se abdominalni mišići, koji su devet mjeseci bili rastegnuti, vrate u svoju početnu veličinu. Ponekad je za to potrebno nekoliko mjeseci, piše portal What to expect.

Možda će vas zanimati

Najnovije