Smokve su poznate kao voće bogova, a jedne su od najslađih voćki. Uzgajaju se još od antičkih vremena, a rastu u sunčanim i sušim predjelima. Bogate su prirodnim šećerima, topivim vlaknima i mineralima poput kalcija, kalija, bakra i magnezija kao i vitaminima A, D, E i B. Ne postoje zabilješke o negativnom utjecaju smokava na trudnice i nutricionisti rado preporučuju njihovu umjerenu konzumaciju u trudnoći.

Zašto je smokva dobra za trudnice

Smokve su bogate omega 3 masnim kiselinama i folatom, a oba su elementa ključna za razvoj bebinog mozga.
Budući da trudnice često žude za određenom, uglavnom slatkom hranom, smokve su zdrav izbor za zasladiti se jer zbog niske razine natrija i visoke razine kalija snižavaju šećer u krvi i smanjuju žudnju za hranom.

Bogate su kalcijem koji je bebama potreban za razvoj zuba i kostiju, a pozitivno utječe i na majčine kosti.
Smokve su dobre za probavu, a posebno za prevenciju zatvora jer su bogate vlaknima, a sadrže i vitamin B6 koji pomaže u regulaciji trudničkih mučnina.

trudnica jede
Shutterstock 

Moguće nuspojave

Smokve imaju niz benefita za trudnice, ako se konzumiraju umjereno. Prevelika konzumacija može imati laksativni učinak, dovesti do grčeva ili proljeva što stvara rizik za nastanak dehidracije. Prevelika količina može naglo podići razine glukoze u krvi, a smanjiti krvni tlak što uzrokuje niz neugodnih simptoma poput slabosti i vrtoglavice.

Nekoliko smokava dnevno bit će sasvim dovoljno za zasladiti se i napuniti tijelo važnim nutrijentima za rast i razvoj djeteta. Voće je uvijek najbolje kombinirati s nekim proteinom kao što su orašasti plodovi, kako bi se izbjeglo naglo skakanje i snižavanje šećera u krvi te se osigurala dulja sitost.