Buduće mame vole dodirivati i maziti svoj trudnički trbuščić. Na taj se način povezuju s bebicom i komuniciraju s njom već od najranijih dana. No osjeća li beba da trudnice dodiruju i maze trbuh?

Čak i prije nego što se bebama u maternici razvije osjetilo vida i sluha, one mogu osjetiti dodir. Bebe blizanci redovito će komunicirati u drugom tromesečju trudnoće, i to tako što se međusobno dodiruju.

Dok mazite svoj trbuh u zadnjem tromjesečju trudnoće, možete otkriti i u kojem je položaju beba. Možete osjetiti bebin trbuščić (mekan, okrugao), glavu (tvrda, okrugla) i udove kojima vas udara sa strane. Kada počnete osjećati udarce i pokrete svoje bebe u trbuhu, što je najčešće između 18. i 22. tjedna, i beba može vas osjetiti.

ultrazvuk fetusa
Shutterstock 

Kako beba reagira kada mama mazi trbuh?

Stručnjaci koji su istraživali kako bebe u maternici reagiraju na vanjske podražaje, tvrde da doživljavaju ugodu kada mama mazi i dodiruje svoj trudnički trbuščić. Istraživanja su vršili sonogramom na trudnicama tijekom drugog i trećeg tromjesečja kako bi pratili pokrete bebe dok su njihove majke govorile, mazile trbuh ili ležale potpuno mirno.

Došli su do rezultata da bebe više pomiču ruke, glavu i usta kada majke dodiruju trbuh nego kada razgovaraju, a na mamin su dodir reagirale već između 21. i 25. tjedna trudnoće.