Opće je poznato da trudnice imaju živopisne i često košmarne snove. Sanjaju bivše partnere, sanjaju da rađaju mladunce nekih životinja, a česti su i seksualni snovi s različitim osobama. Naravno, tu su i snovi motivirani strepnjom od nadolazećih promjena, kao što je nedostatak mlijeka kod dojenja, ispadanje bebe iz ruku, nepronalaženje tek rođene bebe.

Zašto košmarni i čudni snovi?

Neobični snovi u trudnoćinisu proročanstva budućih događaja niti vas upozoravaju da nešto nije uredu. Snovi mogu značiti da se povezujete sa svojim djetetom (kao kada sanjate da ste rodili slatku životinju, a ne bebu) ili da se brinete kako ćete se prilagoditi velikoj promjeni koja nastupa dolaskom prinove.

'Trudnički snovi često imaju uzrok u brigama koje muče buduću mamu, a te brige se mijenjaju s obzirom na faze trudnoće', objašnjavajliječnici s portala AskDrSears.com. To znači da se snovi mogu mijenjati tijekom tromjesečja, reflektirajući aktualne brige u svakoj fazi. Pretkraj trudnoće možete imati teške snove o porodu ili o ozljedi bebe, ali i uznemirujuće snove o svojoj karijeri ili partneru.

žena u krevetu
Shutterstock 

'Drugačije sanjate dok ste trudni, jer drugačije i spavate tijekom trudnoće', napisao je dr. Sears na AskDrSears.com. Tijekom trudnoće žene više spavanja provode u REM fazi, što potiče i više sanjanja, ali i lakše buđenje. Kako zbog stalnog buđenja tijekom noći, trudnice imaju 'lakši' san, jednostavno se češće prisjećaju svojih snova nego u razdoblju života u kojem nisu trudne.

Što ako vam snovi ometaju odmor?

Prekinuti niz uznemirujućih snova može biti teško, no možete smanjiti njihovu učestalost tako da razgovarate s liječnikom o svojim strahovima, tjeskobama i pitanjima koja vas muče vezano uz trudnoću i majčinstvo. Pronađite način kako riješiti tjeskobne emocije koje vas proganjaju tijekom dana i pokušajte definirati probleme koji mogu prouzročiti mučne snove.

Olakšajte svome tijelu i omogućite mu kvalitetan odmor:
• Izbjegavajte začinjenu, kiselu ili prženu hranu koja može izazvati žgaravicu.
• Ostanite hidrirani tijekom dana, ali izbjegavajte piti tekućinu prije spavanja.
• Redovito vježbajte kako biste ostali zdravi, pospješili dobru cirkulaciju i izbjegli grčeve u nogama.
• Razmislite o korištenju jastuka za trudnice kako biste postigli najudobniji mogući položaj tijekom spavanja.