Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOZVOLJENO ILI ZABRANJENO VOĆE? Trebaju li trudnice izbjegavati ananas?

Autor Jelena Pervan

Trudnice se naslušaju svakakvih savjeta kad je riječ o dozvoljenim i nedozvoljenim namirnicama, a ni ananas nije prošao nezapažen.

 Trudnica i ananas.jpg Izvor: Shutterstock

Različita su mišljenja o sigurnosti konzumacije tune, školjaka i sirove ribe u trudnoći no znate li da je i ananas pod povećalom? Tu i tamo osvane priča kako jedenje ananasa može izazvati preuranjeni porod, ali ne postoji znanstveni dokaz za tu tvrdnju. Ananas je sigurno i zdravo voće za trudnicu i u normalnim količinama, ne može štetiti.

Siguran u umjerenim količinama

Ananas sadrži enzim bromelain, a tablete bromelaina ne preporučuju se u trudnoći. Iako je ovaj enzim sastojak jezgre ananasa, vrlo ga je malo u samom mesu ananasa, kojeg jedemo. Umjerene količine ananasa, stoga, ne utječu na trudnoću.

Ananas je bogat folatima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i vitaminom B 6. Svi su ti nutrijenti važni za bebin razvoj i za opće zdravlje trudnice.

 Ananas u zdjelici.jpg Izvor: Pexels

Može izazvati žgravicu

Iako konzumacija ananasa ne uzrokuje preuranjeni porod, jedenje većih količina može imati nelagodne nuspojave, posebno za trudnice osjetljivijeg želuca.

Kiseline u ananasu mogu stvoriti žgaravicu ili želučani refluks pa je umjerenost ključ dobre reakcije. Ako prvi put jedete ananas, obratite pozornost na moguće simptome alergijske reakcije kao što su svrbež i oticanje u ustima, kožne promjene, astma, začepljen nos i curenje nosa. Za snažnije se reakcije obratite liječniku.

Možda će vas zanimati

Najnovije