Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIKRONUTRIJENT KOJI POSPJEŠUJE KOGNITIVNI RAZVOJ DJETETA: Zašto je važno konzumirati namirnice bogate kolinom u trudnoći

Autor Jelena Pervan

Većina prenatalnih vitamina ne sadrži kolin ili ga ne sadrži u odgovarajućim količinama.

 žena jede ribu Izvor: Shutterstock

Kolin je mikronutrijent s raznim ulogama u ljudskom tijelu, a po kemijskoj je strukturi najbliži vitaminima B skupine, iako se ne svrstava i vitamine i minerale. U trudnoći je značajan za majku i dijete, a novija istraživanja pokazuju dobrobiti za kognitivni razvoj kod djece čije su majke konzumirale veće razine kolina u trudnoći.

Ključ je u pravilnom doziranju

Sedmogodišnjaci čije su majke uzimale duple doze kolina od preporučenih, pokazali su bolje rezultate u zadacima koji traže neprekidnu pažnju, otkriveno je u istraživanju objavljenom u Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.

Znanstvenici već desetljećima istražuju kolin nastojeći pokazati da je pravilno doziranje ključno za dugoročne dobrobiti. Kolin osnažuje pažnju i pamćenje kod djece, a može prevenirati i različita psihološka stanja.

Kolin se prirodno nalazi u žumanjcima, ribi, piletini, nemasnom crvenom mesu, mahunarkama, orašastim plodovima i kupusnjačama.

 trudnica jede bademe Izvor: Shutterstock

Potrebna su dodatna istraživanja

Autori istraživanja tvrde kako kolin nije prisutan u većini prenatalnih vitamina te kako 90% trudnica konzumira manje od preporučene razine kolina.

Neki tvrde kako ga u prenatalnim vitaminima nema jer je, kao i kalcij i magnezij, prilično velik pa bi tablete bile prevelike za konzumaciju. Stručnjaci se slažu kako su i ta dva nutrijenta izrazito važno za majku i dijete, a ne uzimaju se dovoljno.

Nutricionistkinja Sharon Palmer za Motherly govori kako je ipak potrebno napraviti dodatna istraživanja, jer iako su dobrobiti kolina jasne, neka istraživanja ukazuju da previše kolina može stvoriti rizik za srčane bolesti.

Možda će vas zanimati

Najnovije