Tijekom cijele trudnoće beba je vrlo aktivna i ima vrlo zanimljiv život unutar maternice. No njezine pokrete počinjete osjećati tek u drugome tromjesečju. Evo što su znanstvenici utvrdili o aktivnostima fetusa u maminom trbuhu, za neke ste znali, a neke će vas iznenaditi.

Beba štuca

Kako se razvija, tako beba usvaja razne vještine. Nije tajna da i u trbuhu bebe štucaju, a mama to može osjetiti već u drugome tromjesečju trudnoće. Neke trudnice mogu osjetiti niz malih ritmičnih pokreta, a neke treperenje u trbuhu.

Prepoznaje pjesme

Na Sveučilištu u Helsinkiju napravili istraživanje na trudnicama u trećem tromjesečju. Puštali su im određenu pjesmu tijekom nekoliko tjedana. Nakon rođenja bebe, primijetili su pojačanu moždanu aktivnost kod onih beba koje su istu pjesmu slušale iz maminog trbuha nego kod onih koje je nikad nisu čule.

via GIFER

Vježba mimiku lica

Promatrajući snimke sa 3D ultrazvuka, britanski su znanstvenici otkrili da bebe do 24. tjedna već mogu raditi pokrete usnama, kao da se smiju, a do 36. tjedna pokreću i ostale dijelove lica; mršte se, mogu naborati nosić... Također često zijevaju i sisaju prst.

Osjeća okuse

U trudnoći možete imati izraženu potrebu za određenom vrstom hrane, ali jeste li se zapitali kako to doživljava beba. Hoće li voljeti slanu i masnu hranu ako mama u trudnoći jede pržene krumpiriće? Fetus oko 20. tjedna počinje osjećati okuse, ali i mirise, poput dima cigareta. Jedno je istraživanje potvrdilo da bebe mama koje su jele, npr. mrkvu u trudnoći, više vole mrkvu kad dođe vrijeme dohrane od onih čije mame nisu jele ovo povrće.

Reagira na stres

Ako ste bili izloženi stresu tijekom trudnoće, budite sigurni da ga je osjetila i vaša beba. Snimke ultrazvuka upućuju na to da dok su mame bile pod stresom, beba je u maternici učestalije dodirivala svoje lice lijevom rukom.

Plače

Jedno je istraživanje pokazalo da buka niske zvučne frekvencije usmjerene prema majčinom trbuhu kod fetusa u trećem tromjesečju potiče ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a znanstvenici su uočili i podrhtavanje usnica.