Dolazak djeteta, pogotovo prvorođenca, može pobuditi najrazličitije emocije. Od nervoze i uzbuđenja do straha i nesigurnosti. Svaka je od tih emocija sasvim prirodna i ne treba je se sramiti. Na dijete se nitko ne može u potpunosti pripremiti, ali praktična priprema može olakšati prve zahtjevne mjesece. 

Kakav porod želite?

Pretpostavimo da ste nabavili većinu opreme za bebe, no prije njezina dolaska dobro je otvoriti i neke važne teme, pišu stručnjaci s portala Verywell family.
Znate li kako želite roditi? Iako su planovi poroda u našoj zemlji još uvijek nešto na što liječnici gledaju s visoka, važno je da budete svjesne svojih prava i da ih otvoreno komunicirate s liječnikom.

Koje biste intervencije voljeli izbjeći, kakav biste porod najradije željeli? Fleksibilnost i prilagodljivost u ovom slučaju morate imati na raspolaganju jer porod je izrazito nepredvidiv događaj. 

Pripremite se za babinje

Ako se odlučite za dojenje, trudnice se slažu kako je pravovremena edukacija o dojenju izuzetno važna pa sve opcije istražite već krajem drugog tromjesečja. Ostanite otvoreni kad je hranjenje bebe u pitanju budući da dojenje za neke žene nije dugoročna opcija i budite spremni na kombiniranje ili potpuni prelazak na adaptirano mlijeko, čak i ako to nije bila vaša početna želja.

Prije poroda izaberite pedijatra za dijete. Raspitajte se kod prijatelja i poznanika za preporuku i saznajte radno vrijeme te način komunikacije u slučaju da ga trebate, a ne želite dolaziti u ordinaciju.

Kad beba dođe, bit ćete preumorni za kuhanje, čišćenje ili plaćanje računa. Babinje je za oporavak i upoznavanje s bebom. Dogovorite s partnerom, obitelji i prijateljima način podrške koji će vam odgovarati, a tijekom trudnoće možete pomalo pripremati jela i zamrzavati ih, posebice juhe i temeljce koji će vam u babinju služiti.

mama s bebom
Shutterstock 

Obavite liječničke pregleda na vrijeme

Planirate li otvarati rodiljni i roditeljski dopust ili ćete ga podijeliti s partnerom? Ako planirate na kraći dopust, razmislite o opcijama čuvanja za vašu bebu.

Beba će u potpunosti promijeniti vaš život, barem u prvih nekoliko mjeseci. Pobrinite se da prije njezina dolaska obavite sve preglede koje dugo odgađate i pobrinete se za svoje zdravlje. Lakše je to napraviti dok beba još nije stigla.

U zadnjim mjesecima trudnoće poklonite si vrijeme za sebe i svog partnera. Otiđite na izlet, večeru, poklonite si male svakodnevne luksuze kako bi se opustili i dodatno povezali.