Različite se emocije javljaju kada žena ugleda pozitivan test za trudnoću. One su često pomiješane i preplavljujuće. Kad se trudnoća potvrdi, žena odabire hoće li radosnu vijest podijeliti i s kim. Khristee Rich i Liesel Teen, stručnjakinje za porod, za Motherly govore o tome postoji li pravo vrijeme za objavu trudnoće i što sve žene trebaju uzeti u obzir prije te objave. 

Kraj prvog tromjesečja

Većina trudnica odlučuje pričekati kraj prvog tromjesečja kako bi podijelila vijest o trudnoći, budući da se u tom trenutku drastično smanjuje rizik od pobačaja. Ženama je ugodnije pričekati kako ne bi morale dijeliti vijest o eventualnom gubitku.
Ipak, raste broj žena koje trudnoću objavljuju na samom početku kako eventualni gubitak ne bi morale proživljavati same. Neke žene pak odlučuju podijeliti novost s najbližim prijateljima i obitelji, a s ostalim poznanicima tek kasnije. 

I partnerovo je mišljenje važno

Prije nego drugima obznanite vijest o trudnoći, zapitajte se nekoliko pitanja. S kojim sve ljudima to želite podijeliti i planirate li im reći osobno ili podijeliti na društvenim medijima? Želite li to napraviti odmah ili čekati dok ne saznate djetetov spol?

Razmislite i o tome kad ćete vijest podijeliti s kolegama i šefom. Nažalost, neće svaki poslodavac pozitivno reagirati na tu vijest pa je važno s njim razgovarati osobno i možda pričekati s objavom na društvenim mrežama. U obzir svakako uzmite i partnerovo mišljenje. Je li mu u redu da svi odmah znaju ili bi volio pričekati dok mu se emocije ne slegnu. Najvažnije je kako se vi osjećate. Ako osjećate snažne simptome rane trudnoće, dijeljenje vijesti s bližnjima osigurat će vam potrebnu podršku.

Ne postoji pravo ni krivo vrijeme

Bilo da odaberete pričekati, odmah dijeliti vijest, dijeliti je samo s bližnjima ili obznaniti na društvenim mrežama, odluka treba biti vaša. Ne postoji pravo ili krivo vrijeme, to je u potpunosti osobna odluka svake mame koja će procijeniti kada je emocionalno spremna podijeliti vijest i nositi se s emocijama i svim što ide u paketu s objavom trudnoće bližnjima.