Ako ste već ušli u drugo tromjesečje trudnoće, sigurno se pitate kada će se pokretima javiti vaša beba i hoćete li osjetiti njezino kretanje u svome trbuhu. Za svaku majku jedinstven je to i nadasve čudesan događaj – kad vas beba nožicom lupi u trbuh.

Ponekad udarci mogu biti toliko jaki da ćete se začuditi koliko ima snage u tako sitnome biću koje se razvija u vama.

Znanstvenica Diana Spalding kaže da se bebe u maternici počinju kretati već u ranome stadiju trudnoće, no potrebno je da dovoljno naraste i ispuni maternicu kako biste osjetili njezine pokrete. 'Neke trudnice mogu osjetiti bebine udarce već u 16. tjednu trudnoće, ali većina ih počinje osjećati nakon 20. tjedna.'

Osim što vas beba pozdravlja, njezini udarci imaju vrlo važnu ulogu u razvoju. Prema istraživanju objavljenom u Journal of the Royal Society Interface, znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu uspjeli su simulacijom pokreta snimljenih najsuvremenijim tehnologijama utvrditi koliko mogu biti snažni udarci fetusa.

Jedna mama snimila pokrete vrlo živahne bebe koja se toliko pomicala u njenom trbuhu da se u nekim trenucima činilo kao da će joj ručica ili nožica izletjeti van kroz maminu kožu..

Nije ni čudo jer u 20. tjednu trudnoće fetus ima toliko snage da može udariti nogometnu loptu i pokrenuti je s mjesta!

No samo deset tjedana kasnije, bebe dosegnu svoju najveću gestacijsku kondiciju no nedostaje joj prostora pa sila kojom udaraju mamu u trbuh slabi.

Ne samo što su bebini udarci snažni, oni su i svrhoviti jer joj ove male vježbe pomažu da razvije živčano-mišićni sustav i pripremi se za susret s vanjskim svijetom.

U prvim danima života fetusa pokreti su samo refleksni, a ne radnje koje nalaže dječji mozak. No, kako tjedni prolaze, bebe počinju razmišljati o tome kada, zašto i kako se kreću.

'Beba se u maternici mora kretati da bi bila zdrava nakon rođenja, posebno zbog razvoja kostiju i zglobova', kaže Nowlan za Live Science, objašnjavajući da je kretanje fetusa povezano s nižom stopom kongenitalnih poremećaja, poput skraćenih zglobova i tankih kostiju.

Iz majčine perspektive gledano, bebini udarci su znak da je ona dobro, zbog čega većina liječnika preporučuje praćenje bebina kretanja jednom dnevno. Međutim, od trudnoće do trudnoće, ista majka prepoznaje različitost kretanja i udaraca različitih beba.

Možda vam beba ne dopušta da spavate ako je aktivnija noću, ne ljutite se, kroz kretanje u maternici dijete se razvija kako bi kosti i mišići, ali i živčani sustav, mogli podržavati klinca ili klinku koji puze, sjede, trči... Gledajte na to kao da im je trening prije glavne utakmice već počeo.