Tijekom trudnoće ženino se tijelo mijenja. Kod nekih se žena razvijaju se bucmasti obrazi, porastu stopala, oteknu kapci, a nekada dođe do promjene u pigmentaciji te se može promijeniti i boja kose. Tijelo se na taj način privikava na bebu i povećava prostor u organizmu.

A što je s nosem? S obzirom na to da su kosti u nosu meke, vrlo lako mijenjaju svoj oblik, posebno kada pod utjecajem estrogena i progesterona dođe do njegovog oticanja.

Zašto nos otiče u trudnoći?

Veliki nos u trudnoći je vrlo neobična pojava. Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do oticanja.

Tijekom prvog tromjesečja, krvne žile se šire kako bi mogla do bebe doći dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvne žile u sinusima i nazalnim prolazima te uzrokuju manje oticanje.  No tijekom posljednjeg tromjesečja, zadržavanje vode u licu može uzrokovati veće oticanje nosa.

oticanje u trudnoći
Shutterstock 

Nadalje, ako imate problema s visokim krvnim tlakom tijekom trudnoće, možete očekivati da će vam se i nos povećati.   

Najčešći razlog je, ipak, promjena u odnosu hormona u tijelu. Povećana razina estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu koja se nalazi ispod nosa, a povećan protok krvi dovodi i do širenja mišića nosa.

Kada će se nos vratiti na svoju normalnu veličinu?

S obzirom na to da povećanje nosa nastaje zbog promjena u hormonskom balansu, promjene su samo privremene. Nakon porođaja, hormoni se polako vraćaju u normalu, pa će se i sve promjene nastale iz tog nestati nakon nekih mjesec dana.

Kako spriječiti oticanje nosa tijekom trudnoće?

Dakle, postoje načini da ga smanjite oticanje nosa. Smanjenjem unosa soli smanjit ćete zadržavanje vode i visok krvni tlak. Unos vode sprječava njeno zadržavanje, što samim tim umanjuje i otok.