Nakon što se beba rodi, vjerojatno ćete mu stalno mahati šarenim igračkama ispred nosa, pokazivati mu mnoštvo oblika i predmeta koje će vidjeti prvi put i mamiti ga da vas pogleda raširenih očiju.

Ali mnogo prije rođenja - zapravo, tijekom duljeg dijela trudnoće, bebine oči i mozak se razvijaju kako bi se pripremili za razne podražaje. Potrebno je dulje od šest mjeseci razvoja u maternici prije nego što bebine oči budu spremne za obradu vizualnih informacija iz vanjskog svijeta.

Kada bebe u maternici otvaraju oči?

Čak i prije nego što se rodi, vaše dijete može otvoriti oči. Prvi put to čini oko 27. tjedna trudnoće, na kraju drugog tromjesečja.

Trepću li bebe?

Beba počinje treptati mjesecima prije rođenja. Otprilike početkom trećeg tromjesečja (28. tjedan), počinje držati oči otvorene i treptati kada je budna.

Kako se razvija vid?

Baš poput drugih osjetila, oči hrane mozak informacijama. Tijekom 4. tjedna trudnoće, stanice moždanog tkiva u razvoju počinju tvoriti dva optička živca, po jedan sa svake strane glave. Ovi debeli snopovi milijuna pojedinačnih živčanih vlakana prenijet će informacije od očiju do mozga i obrnuto.

Otprilike u isto vrijeme, druge se stanice počinju razvijati u ono što će s vremenom postati očna leća, koja će pomagati bebi da se usredotoči na objekte, one blizu i one u daljini.

Otprilike mjesec dana kasnije (oko 8. tjedna trudnoće), struktura oka je još složenija. Retina, sloj stanica na stražnjem dijelu oka, koje percipiraju i obrađuju svjetlost, počela se formirati.

Do 16. tjedna, razvoj vida vaše bebe je uznapredovao do točke u kojoj može početi raspoznavati svjetlo. Kao odgovor na svjetlo, oči mogu raditi lagane pokrete s jedne strane na drugu iako kapci još uvijek nisu otvoreni.

Iako se u maternici nema puno za vidjeti, beba će osjetiti kretanje jarkog svjetla izvan vašeg tijela. Uperite li svjetiljku na trbuh od 22. tjedna nadalje, mogli biste dobiti udarac nogom ili vidjeti kako se trbuh miče

Otprilike do 28. tjedna, oči vaše bebe mogu osjetiti svjetlost, otvoriti se, pa čak i treptati kada je budna.

Kako bebi osigurati pravilan razvoj vida?

Uravnotežena prehrana tijekom trudnoće potiče pravilan razvoj bebina vida. Određene hranjive tvari neophodne su za formiranje očiju, osobito vitamin A koji se nalazi u ribi, mesu, mliječnim proizvodima, kelju, špinatu, mrkvi i slatkom krumpiru. Raznovrsna prehrana i uzimanje prenatalnih vitamina osiguravaju da beba, preko vas, dobiva važne hranjive tvari.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti, naravno umjereno, također pomaže razvoju vida novorođenčeta, pokazala su neka istraživanja. Iako je u maternici mračno, fotoni svjetlosti i dalje prolaze kroz vašu kožu ako stojite na suncu. Kao i uvijek, slijedite standardna pravila zaštite od sunca i koristite kremu za sunčanje koja je sigurna za trudnoću kako biste se zaštitili od oštećenja kože.

A što nakon rođenja?

Oči vaše bebe nastaviti će se razvijati nakon rođenja. Oči novorođenčeta dužine su oko 16,5 milimetara, dok su oči odrasle osobe oko 24 milimetra. Značajan rast očiju događa se tijekom prve dvije godine života, iako se ponovno ubrzava (zajedno s ostatkom tijela vašeg djeteta) oko puberteta.

Boja bebinih očijumože se mijenjati sve dok ne navrši 3 godine, kao i vid dok se prilagođava puno svjetlijem i užurbanijem svijetu izvan maternice.

Dakle, ako vaše novorođenče ima oči koje gledaju u križ ili se isprva ne mogu usredotočiti na vaše lice, ne brinite. Pričekajte dok dijete ne napuni oko 6 mjeseci i onda posjetite oftalmologa ako ste zabrinuti.