Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNIČKA HIPEREMEZA: Često stanje kod trudnica zbog kojeg je i Kate Middleton završila u bolnici

Autor Sanja Matasić

Da, riječ je o mučninama i povraćanju, ali takvog intenziteta da možete biti u opasnosti od dehidracije

 rodila kate.jpg Izvor: Instagram

Vojvotkinja od Cambridgea borila se s trudničkom hiperemezom ili intenzivnim cjelodnevnim mučninama i povraćanjem, tijekom sve tri trudnoće - s princom Georgeom, princezom Charlotte i princom Louisom. Kate je čak zaprimljena u bolnicu na liječenje, i to u svakoj trudnoći, a ovo stanje je češće kod trudnica nego što mislite pa donosimo neke smjernice za buduće mame koje se možda nalaze u sličnoj situaciji kao Kate Middleton.

Što je trudnička hiperemeza?

Trudnička hiperemeza je prilično teško stanje tijekom trudnoće jer nije riječ samo o jutarnjim mučninama nego je riječ o intenzivnim mučninama i povraćanju koji traju cijeli dan. Uglavnom, pogađa žene u prvom tromjesečju, neke u drugom, a za one koje nikako nemaju sreće i u trećem.

 jutarnja mučnina Izvor: Shutterstock

Mučnina i povraćanje toliko su intenzivni da uzrokuju dehidraciju, disbalans elektrolita, ketozu i gubitak težine trudnice. Ova dijagnoza zahtijeva hospitalizaciju i ozbiljnije liječenje nadoknadom tekućina, elektrolita i nutrijenata

Kako izgleda tipičan dan trudnice koja boluje od ovoga stanja?

Trudnice koje pate od ovoga stanja, najčešće ne mogu raditi, a potrebna im je i pomoć u kući ili sa starijim djetetom ako je riječ o drugoj trudnoći. Čak i samo ustajanje i hodanje može biti otežano jer svaka kretnja može samo pojačati osjećaj mučnine.

Ponavlja li se trudnička hiperemeza u svakoj trudnoći?

Najčešće da, može početi ranije ili kasnije ili trajati kraće, ali većina trudnica u svakoj trudnoći boluje od jakih mučnina i povraćanja.

U rizičnoj su skupini, prema statistikama, još i trudnice mlađe od 30 godina, s pozitivnom obiteljskom anamnezom, a koje žensku bebu ili imaju višeplodnu trudnoću, žene koje pate od migrena, hipertireoze, koje imaju gastrointestinalne poremećaje i gestacijski dijabetes.

Pomaže li išta kod ublažavanja simptoma?

Jedino pomaže infuzija u bolnici i lijekovi koje trudnica može dobiti ako bude hospitalizirana. U liječenju, pacijenticama se daju lijekovi za suzbijanje mučnina kao što su Toracan, Reglan te Pyridoxin - Vitamin B6. Pomažu ljekovite biljke poput đumbira, a i akupunktura/akupresura ima odlične rezultate u liječenju mučnina.

U kućnim uvjetima trudnicama se preporučuje odmor, mali i česti obroci bogati ugljikohidratima kao što su: kruh, riža, tjestenina, koji sadrže male količine masti, zatim puno tekućine ali u malim gutljajima tijekom cijelog dana.

Možda će vas zanimati

Najnovije