Stimulacija bradavica za poticanje poroda prirodna je tehnika indukcije koja se često preporučuje za poticanje kontrakcija tijekom procesa poroda. Većina majki može tražiti prirodne načine za poticanje poroda nakon što prijeđe očekivani rok i, kao opciju, može razmotriti stimulaciju bradavica. Stimuliranje bradavica oslobađa hormon oksitocin koji također pomaže u kontrakcijama maternice. Međutim, ne postoji točan način mjerenja učinkovitosti ove tehnike.

Je li sigurno poticati trudove kod kuće?

Budući da je učinkovitost ovih tehnika poznata samo kroz osobna iskustva, provjerite sa svojim liječnikom prije nego što ih isprobate. Rezultati također ovise o vašoj medicinskoj povijesti. Općenito, prirodna indukcija kod kuće se ne preporučuje ni u jednoj trudnoći jer neki čimbenici rizika ne postaju očiti sve dok trudovi zapravo ne započnu.

Može li stimulacija bradavica izazvati trudove?

Stimulacija bradavica može pomoći u poticanju poroda pod uvjetom da nije bilo komplikacija tijekom trudnoće. Oksitocin igra ključnu ulogu u pokretanju trudova, a stimulacija bradavica oslobađa ovaj hormon i potiče kontrakcije kako bi se pomoglo djetetovu kretanju kroz porođajni kanal.

Evo nekih dokaza koji pokazuju da stimulacija bradavica djeluje, ali samo u trudnoćama s niskim rizikom.
U eksperimentu provedenom u državnoj bolnici u Turskoj (2015.), uz stimulaciju bradavica, faze poroda bile su kraće. Prosječno trajanje poroda bilo je 3,8 sati (prva faza), 16 minuta (druga faza) i 5 minuta (treća faza) nakon stimulacije bradavice, što je manje u usporedbi s prosjekom kontrolne skupine od 6,8 sati, 27 minuta i 6 minuta.

U studiji iz 2012. godine, provedenoj na prvim trudnoćama i onima s niskim rizikom, ženama u 38. tjednu trudnoće savjetovano je da masiraju grudi tri puta dnevno, po 15 do 20 minuta. Rodile su u 39,2 tjedna u usporedbi s kontrolnom skupinom u 39,5 tjedana. Također, potrebe za carskim rezom bile su minimalne.

Šesnaest trudnica, između 38. i 40. tjeda trudnoće, zamoljeno je da prakticiraju stimulaciju bradavica tri dana, jedan sat dnevno. Njihova je slina potom testirana na razinu oksitocina. Trećeg dana razina oksitocina je bila visoka, a šest je žena dobilo trudove. Stimulacija bradavica mogla bi biti prihvatljiva za trudnoće s niskim rizikom budući da nedostaju znanstvena istraživanja o njezinoj učinkovitosti u visokorizičnim trudnoćama.

Kako stimulirati bradavice?

Imajte na umu da je stimulacija bradavica sigurna samo za trudnoće koje su došle do termina i niskorizične trudnoće. Bradavice možete stimulirati ručno prstima ili koristiti izdajalicu.
Masirajte areolu: Držite bradavice, fokusirajući se više na areolu (tamno područje oko bradavice), između palca i kažiprsta i nježno masirajte to područje. Bradavice se sastoje od živčanih završetaka koji potiču oslobađanje hormona.
Pričekajte dvije do četiri minute prije nego što počnete s drugom dojkom. Petnaest minuta stimulirajte jednu, a zatim prijeđite na drugu dojku. Nastavite sa stimulacijom jedan sat i ponovite je triput dnevno.

Izvodite sve s oprezom: Cilj je pokrenuti trudove, ali ne jake kontrakcije. Ako osjetite kontrakciju, suzdržite se od masiranja i pričekajte da prestane. Ako vam bradavice postanu bolne ili osjetljive, nanesite kokosovo ulje, majčino mlijeko ili prirodni maslac kako biste ublažili nelagodu.

Koje su ostale tehnike za poticanje porođaja?

Mnoge druge prirodne metode pomažu potaknuti trudove. Također, mogu se isprobati zajedno sa stimulacijom bradavica, pod uvjetom da ste blizu punog roka i da ih vaš liječnik odobri.

trudnica u laganoj šetnji s ljubimcem
Shutterstock 

Hodanje, posebno duge šetnje, mogu potaknuti oslobađanje oksitocina i potaknuti bebu na kretnju niz zdjelicu. Međutim, nemojte prakticirati brzo hodanje jer vam može jako iscrpiti energiju. Lagana šetnja dovoljna je za poticanje trudova.

Iako nema nikakvih studija koje bi to podržale, neki su otkrili da spolni odnos može osloboditi oksitocin kako bi se ubrzao porod. Suzdržite se od spolnog odnosa u određenim slučajevima, kao što je previjanje posteljice, sumnja na rupturu maternice, jer to može dovesti do komplikacija.
Prastaro je vjerovanje da ricinusovo ulje može potaknuti kontrakcije maternice. Međutim, ono može dovesti do proljeva zbog svojih prirodnih laksativnih svojstava ili do nekontroliranih jakih kontrakcija.
Biljke, kao što su list čaja od maline, ulje noćurka i crni kohoš, pomažu u pokretanju trudova. Iako bi mogli biti učinkoviti, nema dokaza koji upućuju na njihovu sigurnost.

Ananas sadrži enzim nazvan bromelain koji stimulira trudove omekšavajući cerviks. Neko drugo tropsko voće, uključujući papaju, mango i kivi također pokazuju isto svojstvo. Ali ne postoje odgovarajuće studije koje bi poduprle ovu teoriju.
Prema pričama starih žena, jedenje začinjene hrane može potaknuti trudove. Vjeruje se da začini mogu uznemiriti želudac i crijeva i dovesti do kontrakcija maternice. Međutim, to možda i nije najbolji savjet jer bi pretjerano začinjena hrana mogla prouzročiti probavne smetnje ili žgaravicu.

I akupunktura može potaknuti oslobađanje oksitocina. Međutim, to bi trebao izvoditi samo obučeni stručnjak. Čak i ako ne donosi trudove, akupunktura može barem smanjiti nelagodu i bol povezane s porodom.

trudnica u kadi
Shutterstock 

Topla, opuštajuća kupka ili namakanje u kadi napunjenoj toplom vodom može potaknuti kontrakcije maternice. Pozitivno djeluje na vaše emocije uklanjajući strah i tjeskobu oko poroda. Samo, voda bi trebala biti topla, a ne vruća.

Napominjemo da je većina ovih savjeta temeljena na osobnim iskustvima i nije potkrijepljena znanstvenim studijama.

Kada posjetiti liječnika?

U početnim fazama trudova trudovi su slabiji. Ako isprobate bilo koju od navedenih metoda, promatrajte kontrakcije i pokušajte ih mjeriti.
U idealnom slučaju, kontrakcije bi trebale trajati oko 40 do 60 sekundi i ponoviti se dva do tri puta u deset minuta. Ako osjećate da su kontrakcije jače i traju duže ili osjećate da se beba spušta niže u zdjelicu, ili sluzni čep popušta, obratite se liječniku. Iako ste možda nestrpljivi da što prije vidite svoju bebu, prije primjenjivanja bilo kakvih metoda razgovarajte s liječnikom koji će vam predložiti najbolji način za poticanje trudova. Čak i ako ste u 40. tjednu, budite strpljivi i pazite na sebe.