Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIMALJA UPOZORAVA: Ako vas svrbe tabani i dlanovi tijekom trudnoće, nikako to nemojte ignorirati

Iskusna primalja upozorava trudnice da se obrate liječniku čim osjete ovaj ‘dosadan’ simptom

 trudnica se češe Izvor: Shutterstock

Trudnoća je stanje u kojem se pojavljuju razni simptomi, neki od njih su uobičajeni, a neki baš i ne. Sarah je primalja koja na svome TikToku objašnjava sve promjene na ženskome tijelu u trudnoći i postpartumu, a ovaj je put otkrila pojavu koja izgleda bezazleno ali nikako je ne treba zanemariti. U pitanju je intenzivan svrbež koji se najčešće pojavljuje na tabanima i dlanovima, ali može biti rasprostranjen i po cijelome tijelu. Ako je konstantan, obavezno ovaj simptom prijavite svome liječniku.

@midwifemama

Talk to your provider immediately

♬ emo girl - Machine Gun Kelly & WILLOW

‘Trudni ste i ne možete se prestati češati? Posebno na tabanima i dlanovima? Možda imate kolestazu, stanje koje se pojavljuje u trudnoći.
Iako je posve normalno da tijekom trudnoće osjetite blaki svrbež i peckanje kože, jer vam trbuh raste i koža se širi, onaj intenzivniji, konstantni svrbež mogao bi biti simptom intrahepatičke kolestaze u trudnoći. Riječ je o poremećaju rada jetre koji je specifičan za trudnoću a ometa protok žuči. Iako nema dugoročnog rizika za zdravlje trudnice, ovo stanje može biti opasno za bebu ako se ne liječi.

Svrbež kože zapravo uzrokuje žuč koja se zadržava u cirkulaciji. Za bebu, povišena razina žuči je toksična i može prouzročiti komplikacije, uključujući prijevremeno rođenje, mekonij u amnionskoj tekućini i mrtvorođenje.

Kolestaza obično počinje drugom i trećem tromjesečju trudnoće, a svrbež je posebno intenzivan tijekom noći. Prvo se pojavljuje svrbež bez osipa, a nakon 1-2 tjedna može doći i do umjerene ili intenzivne žutice. Mokraća postaje tamnija, a stolica svjetlija. Ne postoje gastrointestinalne tegobe. Simptomi traju do kraja trudnoće, a nakon poroda brzo nestaju.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije