Napokon ste u krevetu, uspjeli ste pronaći odgovarajući položaj, vrijeme je za spavanje. I onda u jednom trenutku partner vas počinje gurati i buditi s upozorenjima da prestanete hrkati.
Da, trudnicama je ovo vrlo poznat scenarij. Hrkanje je česta pojava u trudnoći, a posebno u posljednjem tromjesečju. Ipak, dobra je vijest što je ono samo privremeno, a postoje i načini da smanjite svoju nepoželjnu ‘simfoniju’.

trudnica spava
Shutterstock 

Zbog čega trudnice hrču?

Procjenjuje se da čak 49% trudnica hrče, a mnoge od njih nikada ranije nisu imale taj problem. Iako se možda osjećate loše zbog neželjenog hrkanja, znajte da niste jedine žene na svijetu s ovim problemom.

Uzrok hrkanju u trudnoći najčešće su hormonske promjene i prekomjerno dobivanje na težini.
Hormonske promjene uzrokuju širenje krvnih žila, što dovodi do oticanja sluznice. Tada dolazi do začepljenja i ometanja prolaza zraka kroz dišne putove. Sasvim razumljivo, počinjete disati na usta pa hrkanje postane vaša stalna pratnja na spavanju.

No postoji mogućnost i da ste postali osjetljivi i na neke alergene, na koje prije trudnoće niste bili osjetljivi. Ono što je sigurno, ako je vaš hrkački staž počeo s trudnoćom, kad rodite, opet ćete normalno prodisati.

Možete li nekako ublažiti hrkanje?

  • Neki preporučuju upotrebu nazalnih sprejeva, ali nemojte ništa koristiti dok se prethodno ne savjetjete s liječnikom.
  • Spavanje na boku ili s blago podignutom glavom može pomoći da otvorite dišne putove.
  • Obratite pažnju na prehranu. Debljanje tijekom trudnoće je uobičajena i normalna pojava, ali pazite da se ne debljate više negoli je potrebno jer i pretjerani višak kolograma može biti uzrok hrkanja.
  • Koristite ovlaživač zraka koji može smanjiti začepljenost nosa i omogućiti lakše disanje.