Kako vaša trudnoća odmiče, postavljate si sve više pitanja o bebi. Hoće li imati plave oči ili pjegice? Hoće i se roditi s kosom ili ćelava? 

Dakle, pitate se postoje li znakovi koji bi mogli ukazati na to hoće li vaša beba imati puno kose kada se rodi?

Činjenica je da je to teško znati... barem ne u prvih nekoliko mjeseci trudnoće. Oko 14. ili 15. tjedna, tijekom fetalnog razvoja, sitne djetetove dlačice počinju probijati kožu. Nježna koža vaše bebe raste i razvija se, a koža se na tjemenu rasteže prije nego što kosa izraste.

Oko 14. tjedna bebino tijelo je prekriveno dlakom zvanom lanugo. Ako se beba rodi prije termina, vjerojatno će imati više ovakvih dlačica na tijelu, zbog čega će izgledati malo, hm, krzneno. U maternici kosa je bez pigmenta i svijetlo bijele boje, bez obzira na etničku pripadnost ili genetski sastav.

Beba rođena s puno kose
Shutterstock 

Dakle, ako se pitate hoće li vaše dijete imati puno ili vrlo malo kose, bit će teško znati prije nego što beba naraste, što također ovisi o genetici. Dakle, ako su bebe u vašoj obitelji rođene bez kose, velika je vjerojatnost da će takva biti i vaša beba.

Ako ste pomislili da biste možda na ultrazvuku mogli ugledati kovrčicu il dvije, razmislite ponovno. Bebe u maternici rastu u amnionskoj tekućini, što znači da im je kosa mokra što može iskriviti sliku duljine kose na ultrazvuku. Dobra vijest je da se nakon 28. tjedana kosa vaše bebe može jasnije vidjeti na ultrazvuku.

I još nešto, ako vas muči žgaravica nakon što nešto pojedete, to nema veze s količinom kose na bebinoj glavi, kao što se prenosi u 'bapskim' pričama.  A ako jako želite znati ima li vaša beba kosu, morat ćete ipak pričekati porod.

No, bez obzira na to je li vaša bebica rođena s kacigom od kose ili je potpuno ćelava, stvarno nije važno. Na kraju, kosa će narasti, a vi ćete uskoro moći raditi frizurice na njezinoj glavici i izgledat će vam fantastično.