Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MNOGE TRUDNICE ZANIMA: Što znači kad se u trudnoći pojavi bol na lijevoj strani?

Tijekom trudnoće žensko se tijelo mijenja, a moguća je i bol na lijevoj strani trbuha. Evo koji su mogući uzroci

 bol u trudnoći Izvor: Shutterstock

Svaka bol koja se pojavljuje tijekom trudnoće može biti zabrinjavajuća. Kada žene osjete bol s lijeve strane, prirodno se pitaju, je li to što osjećaju normalno ili se radi o nečemu što treba dodatno prekontrolirati. No većina trudnica može odahnuti jer ta bol znači da trudnoća naprijeduje kako treba i da se tijelo priprema za rađanje.

Tijekom trudnoće, tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Ako se određena vrsta boli pojavljuje stalno na istome mjestu, strahovi se mogu povećati.
Žensko tijelo je nevjerojatno zbog sposobnosti da se mijenja kako bi se prilagodilo bebi. Da bi se trudnoća mogla iznijeti do termina, tijelo se mora prilagoditi, što može uzrokovati bol na lijevoj strani tijela.

Budući da je sve, od želuca, crijeva, mjehura, stisnuto na samo djelić svoje veličine, može se osjetiti nelagoda s lijeve strane. Srećom, nakon poroda, organi se vraćaju u prvobitni položaj i na normalnu veličinu.

Problemi s probavom 

Ako trudnoća uzrokuje gastrointestinalne probleme, može doći do boli na lijevoj strani tijela. Većinom je ova bol bezopasna, ali može biti nevjerojatno neugodna.

Gastrointestinalni problemimogu uzrokovati blagu do jaku bol tijekom trudnoće. Sve ovisi o tome koliko je jak zatvor ili nadutost u crijevima. Mnogo puta osjetit ćete olakšanje nakon puštanja plina ili odlaska na zahod. No, ako bol potraje, potražite liječnički savjet.

Istezanje ligamenata

U većini slučajeva, uzrok boli na lijevoj strani je rezultat istezanja ligamenata, točnije okruglih ligamenata maternice. Kada se to dogodi, bol može biti intenzivna.

Kako bi podržali rastuću veličinu maternice, okrugli ligamenti u trbuhu će se rastegnuti. Ponekad se istezanje događa prilično brzo. A kada se to dogodi, mogu se pojaviti oštri bolovi na lijevoj strani trbuha.
Iako ne postoje načini da spriječite pojavu boli u okruglim ligamentima, postoje načini da je učinite lakšom:

  • Ne podižite teške predmete
  • Uvedite vježbe istezanja tijekom dana
  • Odmarajte
  •  Ako bol postane nepodnošljiva, obratite se liječniku.

Urinarne infekcije

Infekcije mokraćnog sustava česte su tijekom trudnoće a za njih su najčešći krivac hormoni. Kao rezultat hormona trudnoće, žene mogu doživjeti 'vezikoureteralni refluks'. To znači da se urin vraća iz mjehura u bubrege.

Za liječenje se koriste antibiotici koje će vam propisati liječnik, a bol bi trebala prestati u roku od tri dana.

Kada kontaktirati liječnika?

Kada bol na lijevoj strani ima popratne simptome, možda se radi o nečem ozbiljnijem.

  • Bol koja traje dulje od nekoliko sati
  • Vaginalno krvarenje
  • Iscjedak iz rodnice
  • Vrtoglavica
  • Vrućica
  • Slabost

Ove simptome nikako nemojte zanemariti. Stoga, odmah se obratite liječniku u bilo kojoj fazi trudnoće da se pojave.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije