Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRETILOST U TRUDNOĆI NOSI RAZNE RIZIKE: 'U prvoj sam trudnoći dobila 35 kg i imala komplikacija zbog hipertenzije!'

Cijeli sam se život štedjela kad je hrana u pitanju i vrijedno trenirala, a kad sam ostala trudna, samo sam se opustila.Čim sam ugledala dvije crtice na testu za trudnoći, osjetila sam nevjerojatnu glad

 žena jede krafne Izvor: Shutterstock

I, kako doista nikad u životu nisam imala niti gram viška, svaki osjećaj gladi u trudnoći, zadovoljila bih odmah, i to ne zdravom hranom. Ono što je najgore, baš mi se jela hrana kao što su sendviči s majonezom, krafne, čips... I nisam si mogla pomoći niti sam željela. To je bilo jače od mene. Nisam previše razmišljala o tome koliko ću se udebljati niti kako će porast težine utjecati na moju trudnoću i porod.

Na primjer, kada bih krenula ujutro na posao, prvo bih stala u kvartovskoj pekarnici i tamo odmah u sebe stavila dvije krafne od vanilije. Onda, kad bih došla pred ured, opet bih ušla u trgovinu, ali ovaj su put bile na redu krafne s pekmezom, i to odmah tri. Ni užina nije bila nešto hranjivija, najčešće sendviči, čips i sva ostala hrana s praznim kalorijama, a sebe sam tješila kako ipak pijem dodatke prehrani.

Pretilost u trudnoći nosi mnoge komplikacije

Na kontroli kod liječnika, mjesec dana nakon prvog trudničkog pregleda, vaga je pokazala 7 kg više, a liječnik se pošteno zaprijetio i stavio me na dijetu. No, iako sam ja stavila malo stvari pod kontrolu, kilogrami više nisu prestajali dolaziti. 

Posljedica: Od 7. mjeseca trudnoće problemi s visokim tlakom, kontinuirano oticanje nogu i ruku i ulazak u rađaonicu sa 110 kilograma. I, naravno, riječi liječnika u bolnici, na posljednjem pregledu prije poroda: 'Za ime Boga, što ste si to napravili? Sami ste krivi što će vam porod biti teži.'

Naravno, željela sam roditi svojim, prirodnim trudovima, bez probijanja vodenjaka, ali na toj posljednjoj kontroli, u 39. tjednu, tlak mi je bio 160/100, i odmah su me pripremili za porod, dali lijekove za snižavanje tlaka, pratili me na svim mogućim aparatima i inducirali porod. Na svu sreću, beba se rodila zdrava, nakon 6 i pol sati trudova pod dripom, a ja sam otišla kući treći dan, sa samo 8 kg manje nego što sam ušla u rađaonicu. Znači, nije sav onaj višak od 35 kg išao na bebu i plodovu vodu, kako sam se ja bila tješila.

 porod kod kuće Izvor: Shutterstock

Druga trudnoća bila je još teža

Naravno, koliko god da sam pokušavala izgubiti kilograme nakupljene u prvoj trudnoći, nisam uspjela. Uvijek sam se kretala oko neki 98 kg, što je na moju visinu od 180 cm, bilo prilično dosta. Došla je i druga trudnoća, ali ovaj sam put bila svjesna da nema krafni, nema sendviča, samo lagani ali nutritivno bogati obroci.

Iako tijekom druge trudnoće nisam dobila više od 15 kg, posljedice debljanja u prvoj trudnoći bile su vidljive. Odmah su mi počeli problemi s tlakom pa sam izbacila sol iz prehrane u potpunosti.

Ono što nisam mogla predvidjeti je da ću se početi otvarati pretkraj petoga mjeseca trudnoće. Odjednom sam osjetila jake kontrakcije i otišla na Hitnu. Utvrdili su da sam otvorena čak tri prsta i završila sam na serklaži. 

Serklaža vrata maternice je kirurški zahvat koji se izvodi tijekom trudnoće u svrhu sprječavanja prijevremenog porođaja, a kojim se želi ograničiti skraćivanje i otvaranje vrata maternice. Izvodi se postavljanjem šavova oko vrata maternice, kojem se pristupa putem rodnice ili kroz trbuh majke.

Nakon serklaže uslijedilo je strogo mirovanje do 39. tjedna, kada sam rodila drugo dijete, također induciranim trudovima i probijanjem vodenjaka. I druga je beba rođena zdrava.

Iako mi nitko to otvoreno nije rekao, velika je vjerojatnost da su komplikacije koje sam imala u trudnoći prouzročene mojim prekomjernim dobivanjem na težini. Ponekad se teško kontrolirati, ponekad se samo želite opustiti i jesti što vas volja, ali pretilost u trudnoći vam može zakomplicirati tijek trudnoće, kao što se meni dogodilo.

Hipertenzija, ili povišen tlak u trudnoći, dokazano je posljedica pretilosti, i to mi liječnici nisu skrivali. Trudnički dijabetes je također posljedica pretilosti u trudnoći, iako sam toga bila pošteđena. 

Za prerano otvaranje, nisu mi decidirano rekli da je posljedica pretilosti, ali ono može biti posljedica hipertenzije pa nam je sve jasno.

Želim reći još nešto, dok sam skinula sve kilograme, koje sam nakupila tijekom dvije trudnoće, trebalo mi je čak četiri godine, i nije bilo lako. A krafne? Hm, prisjele su mi nakon prve trudnoće da ih dandanas izbjegavam u širokom luku.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije