Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUDUĆA MAMA PRIMIJETILA NEOBIČAN SIMPTOM TRUDNOĆE: A evo o čemu je zapravo riječ

Da, znamo, simptomi trudnoće su jutarnje mučnine, izostanak menstruacije, bolne i osjetljive grudi, iznimna osjetljivost na mirise i okuse... No što kad se pojavi nešto za što još niste čuli?

 ČUDAN SIMPTOM.jpg Izvor: TikTok Screenshot

Većinu uobičajenih simptoma trudnoće već djeca nauče u školi, a to su: izostanak mjesečnice, mučnine, pospanost, osjetljivost grudi, razdražljivost i promjene raspoloženja, netolerancija na neke okuse i mirise, nadutost...

Kako je svaka trudnoća posebna, tako se mogu dogoditi i neke specifičnosti, kao na primjer curenje nosa ili kihanje. Jedna je buduća mama na svome TikToku svojim pratiteljima podijelila simptom koji se njoj pojavio, a ona i suprug ostali su u čudu.

@carlaincarolina#pregnancy#39weekspregnant#pittingedema#firsttimemom#foryou♬ original sound - Carla

Carla, koja je u 39. tjednu trudnoće, podijelila je video u kojem njezin partner prstom pritišće list njezine noge, a oboje su se začudili kad je nakon micanja prsta ostao otisak. Par je napisao: 'Biti trudna je zabavno.'

Iako se simptom ovome paru učinio čudnim, zapravo je riječ o nakupljanju vode u području ekstremiteta, ili jednostavnije rečeno običnome oticanju, ali može ukazivati i na probleme povišenoga tlaka u trudnoći.

Zbog opasnosti od hipertenzije, uputno je izmjeriti krvni tlak i ovaj simptom prijaviti liječniku.

Hipertenzijom u trudnoći smatra se krvni tlak 140/90 ili viši ako je gornji tlak viši od uobičajenih vrijednosti za 30 mmHg, a donji za 15 mmHg. Kod žena, koje inače imaju hipertenziju, u trudnoći može doći do pogoršanja bolesti, pa je potreban pojačan nadzor, a o terapiji odluku treba donijeti liječnik.

Svaka sumnja na povišeni krvni tlak zahtijeva dodatne pretrage, praćenje trudnoće ultrazvučno i pomoću CTG-a. Kod težih oblika hipertenzije trudnicu je potrebno i hospitalizirati sve do porođaja jer se tako tlak može najbolje nadzirati.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije