Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNI STE, A IMATE MAČKU ILI PSA: Kako pripremiti ljubimca na dolazak bebe?

Svoje obveze prema kućnom ljubimcu morat ćete uskladiti s potrebama bebe

 trudnica s mačkom Izvor: Shutterstock

Trudni ste. Nakon što beba dođe u kuću, dogodit će se velike promjene. Novi član obitelji bit će vrlo zahtjevan, glasan i tražit će trenutačno zadovoljenje potreba. Svoje obaveze prema kućnom ljubimcu morat ćete uskladiti s bebinim porebama. Drugim riječima, promjena navika je neminovna svim članovima obitelji.
Ovisno o vrsti životinje koju imate, morat ćete napraviti neke promjene kako biste vi i vaša beba bili zdravi i sigurni, a vaš ljubimac sretan.

Ako ste ponosna vlasnica jedne mace?

Za vrijeme trudnoće, morat ćete dodatno čistiti mačji pijesak zbog rizika od toksoplazmoze. Toksoplazmoza je infekcija uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii. Mačke koje love i pojedu zaraženu malu životinju ili pak sirovo meso mogu pokupiti parazita, a potom ga izlučiti izmetom.

Kroz kontakt s mačjim izmetom, kao što je čišćenje mačjeg zahoda, a potom dodirivanje usta, ljudi mogu slučajno doći u kontakt s tim parazitom. Također, možete se zaraziti preko kontaminirane hrane ili tla.
Ako niste trudni, toksoplazmoza ne predstavlja veliki rizik za odrasle, često ne uzrokuje simptome, ili možda one nalik gripi koji traju nekoliko tjedana ili dulje. Međutim, ako se infekcija dogodi neposredno prije ili tijekom trudnoće, može naštetiti bebi koja se tek počela razvijati i uzrokovati ozbiljne komplikacije.
To ne znači da se morate riješiti svog mačjeg prijatelja ako planirate zatrudnjeti ili ste već trudni. Ako vaša mačka nikada ne izlazi van i ne jede sirovo ili nedovoljno kuhano meso, šanse za infekciju su male.
Ako pak mačka izlazi redovito van, vjerojatno je već zaražena toksoplazmozom. Velike su šanse da ste se i vi inficirali i da ste sada imuni, kao i većina drugih vlasnika mačaka. Ako se infekcija dogodila prije nego što ste zatrudnjeli (neki stručnjaci kažu šest mjeseci prije), vi i prethodna infekcija vaše mačke ne predstavljate nikakav rizik za bebu.

Ako ipak dobijete toksoplazmozu tijekom trudnoće, postoji oko 30 posto šanse da ćete prenijeti infekciju na svoju bebu, pa je ipak najbolje učiniti sve da je izbjegnete. Srećom, ovi jednostavni koraci mogu vam pomoći u prevenciji toksoplazmoze.

  • Prije nego počnete pokušavati zatrudnjeti ili zatrudnite, prenesite dužnost čišćenja mačjeg zahoda na nekog drugog.
  • Ako to ipak morate učiniti sami, nosite jednokratne rukavice i operite ruke sapunom i vodom odmah nakon što završite s čišćenjem.
  • Svakodnevno mijenjajte pijesak.
  • Držite mačku u zatvorenom prostoru.
  • Hranite mačku tvorničkom hranom za mačke, nikako sirovim ili nedovoljno kuhanim mesom.
  • Kada radite u vrtu, nosite rukavice. Nakon toga operite ruke sapunom i vodom.
  • Operite i ogulite voće i povrće prije nego što ga konzumirate.
  • Izbjegavajte nedovoljno kuhano ili sirovo meso i školjke.
  • Dobro operite daske za rezanje, pribor i radnu površinu sapunicom nakon kontakta sa sirovim mesom, morskim plodovima ili neopranim voćem ili povrćem. Također, operite ruke kada završite s kuhanjem.

Iako su mačke obično neovisne, trebat će im pomoć da se pripreme za dolazak svoje nove 'braće i sestara'. Evo kako možete pomoći.

 mačka i beba Izvor: Shutterstock

Izložite ih bebama

Nazovite obitelj ili prijatelje koji imaju bebu i pozovite ih u posjet ili im ponudite čuvanje djece. To će omogućiti vašoj mački da se navikne na zvukove (i mirise!) koje stvaraju bebe. Nikada ne ostavljajte mačku samu sa svojim malim posjetiteljem. Čak i najljubazniji kućni ljubimci mogu biti nepredvidljivi.

Pokažite privrženost
Nekim mačkama je draže ako im previše ne smetate. Ali ako vaša maca voli maženje i igru, posvetite joj vrijeme jedan na jedan i pokažite ljubav i privrženost.
Budući da će beba uskoro uzeti puno vaše pažnje, prepustite obaveze vezane uz kućne ljubimce drugim ukućanima. Mjesec ili dva prije poroda, neka netko drugi preuzme brigu o životinji, kako biste izbjegli iznenadnu promjenu kada beba dođe.

Počnite privikavati mačku za zvukove i mirise
Postavite dječji vrtić tako da ga vaša mačka može provjeriti. Nanesite dječji sapun i losion koji ćete koristiti na svoju ruku ili tijelo i pustite da ga pomiriše.

Osjete li mačke da ste trudni?

Iako ne postoji siguran odgovor na to osjećaju li mačke da ste trudni, neki stručnjaci smatraju da bi mogle primijetiti da je nešto drugačije. Mačke mogu osjetiti hormonalne promjene kroz koje vaše tijelo prolazi ili primijetiti promjenu u vašim pokretima, raspoloženju ili uobičajnim navikama. Ponekad mačke na to reagiraju promjenom vlastitog ponašanja. Neke će možda postati pažljivije i zaštitnički raspoložene prema vama.
Druge pak mogu krenuti u suprotnom smjeru, na primjer, početi mokriti na mjestima izvan kutije s pijeskom, odbijati jesti, pretjerano se čistiti ili skrivati od vas. Ako ponašanje vaše mačke postane zabrinjavajuće, potražite savjet veterinara.

Sprečavanjem infekcije toksoplazmozom prije ili tijekom trudnoće, te dobrom pripremom ljubimca za dolazak prinove, pomoći ćete cijeloj obitelji da bez prevelikog stresa prihvati promjene.

Ako ste ponosna vlasnica psa?

Ako imate psa za kućnog ljubimca, vjerojatno ga obasipate ljubavlju i pažnjom. Ne možete si pomoći, a da mu ne kupite neku slatku igračkicu u dućanu za kućne ljubimce i provodite puno vremena pričajući s njime.

Drugim riječima, vaš ljubimac je vrlo sličan bebi. Dakle, dolazak još jedne bebe u kuću vjerojatno će promijeniti stvari, pogotovo kada je novi član obitelji sićušan, glasan i zahtjevan.
Iako se, za razliku od mačaka, čiji izmet može biti opasan za bebu u trudnoći zbog infekcije uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii, o tome ne morate brinuti kod pasa, važno je pripremiti svog psa za dolazak novog člana obitelji.
Provjerite je li vaš štene primio sva potrebna cjepiva (uključujući cjepiva protiv bjesnoće) i da nema buha i krpelja. Posavjetujte se s veterinarom o metodi prevencije od nametnika koja je sigurna za korištenje u blizini bebe. Ako imate dvojbi oko ponašanja svoga psa, sada je idealno vrijeme da to riješite prije nego što stigne prinova.

 pas i beba Izvor: Shutterstock

Naviknite psa na bebe
Važno je pomoći psu da se osjeća dobro u blizini bebe. Ako je moguće, pozovite prijatelje koji imaju dojenče da vaš pas osjeti što je mala beba, njezini, zvukovi i mirisi koji će postati dijelom njegove svakodnevice. Učinite ovo iskustvo pozitivnim za svog ljubimca nudeći mu omiljenu poslasticu ili igru.

Novi prostor za spavanje
Ako ste za svoga psa odredili novo mjesto za spavanje, učinite to prije dolaska bebe kako bi se imao vremena naviknuti.
Neka njegovo mjesto s omiljenim pokrivačem ili jastukom bude dalje od bebinog kako bi imao potreban mir. Nikada ne biste trebali ostavljati ljubimca samog s bebom, pa ako će vaš mališan imati zasebnu sobu, naučite psa da u nju ne ulazi dok vas nema.
Ako ćete dopustiti svom psu da bude u dječijoj sobi kada ste prisutni, opremite sobu prije bebina dolaska. Neka se upozna s namještajem, igračkama, zvukovima i mirisima bebine sobe.

Ne ostavljajte hranu za kućne ljubimce na otvorenom.
Ako su zdjele za pse na mjestu koje bi bebi kasnije mogle biti dostupne, premjestite ih na mjesto koje je izvan bebina dosega. Sigurno ne želite da dijete natrpa usta psećom hranom ili da gnjavi psa tijekom večere. Ne, niste zločesti, smanjivanje količine pažnje koju posvećujete psu prije nego što se beba rodi, dat će mu vremena da se na to navikne. Možda vaš partner može nahraniti psa, odraditi šetnju i higijenu.

Donesite miris bebe kući
I psi i mačke uče mnogo o svijetu kroz njuh. Prije nego što dovedete bebu kući, provjerite može li vaš partner odnijeti bebin neoprani komad odjeće, poput bodija ili dekice vašem ljubimcu. To će pomoći da se upozna s mirisom novorođenčeta. Pripremite posebnu poslasticu kako bi pas naučio povezivati taj miris s ugodom.
Priprema kućnih ljubimaca za prinovu zahtijevat će nešto vremena, truda i strpljenja. Ali itekako se isplati. Velike su šanse da će vaša beba i vaš pas razviti neraskidivu i divnu vezu!

Možda će vas zanimati

Najnovije