Prenatalni i postnatalni vitamini važni su u trudnoći i za zdravlje žene nakon poroda. Iako mnogi multivitamini imaju slične komponente, postoje neki važni sastojci u prenatalnim i postnatalnim vitaminima koji podržavaju različite faze tjelesnih i hormonalnih promjena tijekom i nakon trudnoće. Ako imate nedoumica, posavjetujete se sa svojim ginekologom koji će vam dati najbolji savjet.

Imajte na umu da ako imate neku dijagnozu ili razvijete anemiju u trudnoći, možda ćete morati uzimati vitamine posebno prilagođene svojim potrebama.

Prenatalni vitamini i folna kiselina

Jedan od glavnih sastojaka prenatalnih vitamina je folna kiselina, također poznata kao vitamin B9, folat ili folacin. Ovaj aktivni sastojak podržava stvaranje zdravih, novih stanica, što je iznimno važno tijekom trudnoće. Prema Healthlineu, uzimanje folne kiseline tijekom trudnoće može pomoći u zaštiti od blagih do ozbiljnih urođenih mana. Što prije trudnica počne uzimati folnu kiselinu, to bolje. Mnogi ginekolozi čak sugeriraju da žene koje pokušavaju zatrudnjeti počnu uzimati aktivne prenatalne vitamine i minerale kako bi se osigurala njihova zaliha u organizmu te da ne bude razmaka između datuma začeća i datuma početka uzimanja vitamina.

Američka udruga za trudnoću napominje da će trudnica prirodno trebati više željeza i kalcija u prehrani, što je još jedan razlog da počnete uzimati prenatalne suplemente čim saznate da ste trudni. Mnoge će trudnice trebati više hrane bogate željezom kako bi bile sigurne da održavaju zdravu razinu željeza tijekom trudnoće. Liječnici također predlažu da uzimate dodatak željeza ili jedete hranu bogatu željezom s vitaminom B (uz čašu soka od naranče, na primjer), što pomaže boljoj apsorbciji željeza.

Ako imate bilo kakve simptome vrtoglavice, ekstremnog umora, niske energije ili pretjerane tjeskobe, porazgovarajte s liječnikom, koji će napraviti analizu krvi i vidjeti je li niska razina željeza uzrok spomenutim simptomima.

dojenje
Shutterstock 

Postnatalni vitamini i minerali kao podrška za dojenje

Nakon što ste napokon dočekali svoju bebu, vašem će tijelu trebati različiti vitamini i hranjive tvari. Nakon poroda, ženino tijelo će imati različite potrebe koje joj mogu zadovoljiti kvalitetni postnatalni suplementi. Postnatalni vitamini i minerali imaju veću koncentraciju vitamina A, C, D, K, tiamina, niacina, K1, kalcija, magnezija i vitamina B, koji su iznimno važni tijekom postnatalne faze. Ovi aktivni sastojci pomažu bolju laktaciju, podržavaju hormonalne promjene i mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe i reakcija u tijelu povezanih sa stresom.

Naravno, postnatalni vitamini nisu čudesni lijek, a ako se borite s intenzivnim osjećajem letargije, iscrpljenosti ili promjenama raspoloženja, morat ćete porazgovarati s liječnikom koji vam može preporučiti terapeuta ili psihijatra. Postporođajnu depresiju ne možete riješiti vitaminom, stoga je važno da u slučaju krize potražite pomoć.

Bilo da ste trudni, tek rodili ili je od poroda prošlo samo nekoliko mjeseci, jako je važno da se usredotočite na svoje zdravlje. Konzumiranje zdrave, uravnotežene prehrane, svakodnevna tjelovježba i praćenje razine stresa, zasigurno će pomoći vašem zdravstvenom stanju.

Odabir suplemenata

Iako postoji mnogo različitih vrsta suplemenata na tržištu, nisu svi jednaki. Najbolje je uzimati one koje vam preporuči liječnik. Odlučite se za kvalitetnije proizvode provjerenih proizvođača jer su ipak sigurniji za konzumaciju.