Tijekom trudnoće neki se začini i hrana ne preporučuju. Budući da mame vole posebne okuse, a češnjak daje jelu 'onaj šmek', ne iznenađuje da se žene pitaju, je li siguran da ga konzumiraju tijekom trudnoće. Onim ženama koje žude za češnjakom uz obrok, dobra vijest je da je češnjak 'vjerojatno siguran' za jelo tijekom trudnoće.

Količina koja se smatra sigurnom je ona koja se nalazi u hrani. Iako je takvo mjerenje možda malo nejasno, radi se o količini koja se koristi za začinjavanje hrane, dok se svježi režnjevi češnjaka smatraju prejakima tijekom trudnoće. To također znači da zbog svoje snage, ni dodatke prehrani na bazi češnjaka ne treba konzumirati tijekom trudnoće.

Stoga, ako se pojavi želja za češnjakom, u njemu se može uživati sve dok je riječ o preporučenoj količini. Prvo tromjesečje trudnoće smatra se najneizvjesnijim jer njihove nerođene bebe prolaze kroz brojne promjene. Zbog toga žene moraju jesti hranu koja daje snagu njihovim tijelima i osigurava hranjive tvari bebama. Hrana ili začini koji mijenjaju kemiju tijela ili se smatraju opasnim za bebe zabranjeni su tijekom cijele trudnoće.

S obzirom na to da je FDA dala češnjaku 'vjerojatno sigurnu' klasifikaciju, to uključuje prvo tromjesečje. A ako je dobio zeleno svjetlo za prvo tromjesečje, onda se smatra sigurnim i za ostatak trudnoće.

Bez obzira na to u kojem tromjesečju se pojavljuje trudnička želja za češnjakom, može se jesti kao začin u hrani bez straha od komplikacija u trudnoći.

Prednosti jedenja češnjaka tijekom trudnoće

Češnjak je možda prejak, ali ima mnogo prednosti tijekom trudnoće, a neke od tih prednosti uključuju:

  • jača imunološki sustav
  • pomaže u sprječavanju gubitka kose i pospješuje njezin rast
  • smanjuje pojavu umora
  • pomaže u ublažavanju mučnine i povraćanja
  • snižava razinu kolesterola

Iako se u publikaciji FDA također navodi da je upotreba češnjaka na koži korisna za probleme s kožom, postoje i drugi izvori koji navode da bi trljanje češnjaka u kožu moglo biti preagresivno. Stoga, trudnice trebale bi se posavjetovati s liječnikom o tome je li lokalno korištenje sigurno.

A koje su nuspojave konzumiranja češćnjaka tijekom trudnoće?

Iako postoji mnogo prednosti jedenja češnjaka, postoje i neke nuspojave konzumiranja češnjaka tijekom trudnoće.

Gastrointestinalni problemi: Iako češnjak ima fantastičan okus i obogaćuje hranu, može uzrokovati gastrointestinalne smetnje kod trudnica pa bi mogle patiti od žgaravice, iritabilnog kolona, gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i probavnih smetnji. Stoga, ako ste skloni bilo kojem od ovih stanja tijekom trudnoće, izbjegavajte češnjak. 

Rizik od krvarenja tijekom trudnoće: Žene koje konzumiraju previše češnjaka tijekom trudnoće, izlažu se riziku od krvarenja. Spoj sumpora u češnjaku zaustavlja zgrušavanje trombocita, a kao rezultat toga, krvarenje će se teže zaustaviti.