Smatra se da bi do sedmog ili osmog mjeseca trudnoće, žena mogla primijetiti određeni obrazac u ponašanju i navikama svoje bebe. Općenito, svaki pokret je dobar pokret, bez obzira na to u koje doba dana se dogodio.

U sedamom mjesecu trudnoće, vaša beba većinu vremena u danu spava. Što se više bliži termin poroda, tako se i obrazac bebina kretanja mijenja.

Neke su bebe aktivnije tijekom dana. Možda nećete uvijek biti svjesni njezina kretanja tijekom dana jer se i sami krećete i zaokupljeni ste događanjima oko sebe. Noću pak, kad se primirite, jasnije ćete moći osjetiti bebine pokrete. No to ne znači da po danu nećete osjetiti micanje, pogotovo ako se beba snažno rita i zadobijete po koji ozbiljniji udarac nožicama.

ultrazvuk fetusa
Shutterstock 

Jedan od razloga koji bi mogao objasniti zašto se beba čini aktivnijom noću, mogao bi biti taj što je budna u vrijeme kada ne osjeća nikakvu aktivnost ili kretanje. Tijekom dana, dok se krećete, svojim kretnjama umirujete bebu, gotovo je uspavljujete.

Kada spavate i mirujete, beba se može početi pitati što se događa u njezinoj okolini, zašto se sve umirilo.
Štoviše, do sedmog mjeseca trudnoće fetusi također počinju reagirati na zvuk i čak počinju pokazivati osobnost. Mogli bi početi prepoznavati i preferirati majčin glas. Ako beba čuje nove glasove u okruženju, može postati aktivnija. S druge strane, postoje i drugi jednostavni čimbenici kao što je kasni obrok ili je nešto što ste pojeli uznemirilo bebu.

Vaša beba također, kroz amnionsku tekućinu, osjeća okus hrane koju jedete. Ako konzumirate pikantne stvari, beba će naučiti prepoznavati miris te hrane.

Ako osjetite da se vaša beba puno kreće, posebno noću, jednostavno biste se tijekom dana mogli pokušati malo primiriti. U slučaju da vam se učini da se beba premalo kreće, da je previše tiha i mirna, ne morate odmah paničariti. Moguće je i da vaše dijete razvija svoj obrazac spavanja.