Svaka trudnica složit će se da u trenutku kada joj se vidi trbuh, svatko iznese svoje mišljenje o veličini i obliku trbuha.

I dok ste ponosni na napredak trudnoće i bebu koju nosite, pojavi se netko tko poljulja vaše samopouzdanje.

- Je li moj trbuh prevelik/premali?

- Hoće li beba još rasti?

Međutim, istina je da nemate razloga za brigu. Mnogo je stvari koje mogu utjecati na veličinu i oblik vašeg trbuha, a mi vam donosimo nekoliko:

Tvoja visina

Ako ste visoki i imate dugačak trbuh, beba će imati dovoljno prostora za rast. Vaša maternica će se širiti prema gore, a ne gurati prema van.

Kada će početi rasti trudnički trbuh
Shutterstock 

Rezultat: Vaš trbuh će izgledati manji.

Ako ste niži, razmak između kukova i najnižeg rebra je puno manji, pa je manje mjesta za bebu. Maternica se neće širiti prema gore, već prema van.

Rezultat: Vaš trbuh će rasti ranije i sve veći.

Žena koja je prvi put trudna ima čvršću kožu na trbuhu, a trbušni mišići se prije nisu razdvojili. Obično su čvrste i drže bebu visoko, pa trbuh može izgledati manji.

Položaj bebe

Bebe su prilično aktivne u trbuhu. Često se kreću i mijenjaju položaje, osobito na kraju drugog tromjesečja.

Tijekom posljednjeg tromjesečja bebe su uglavnom okrenute naopačke, ali mogu pomicati leđa s jedne strane na drugu.

Vaš će trbuh mijenjati oblik i veličinu, ovisno o položaju bebe.

Raspored organa

Kada nosite bebu, posteljica, pupkovina i plodna voda moraju "stati" negdje između vaših drugih organa.

Kako maternica raste, crijeva se mogu pomicati unatrag, zbog čega vaš trbuh izgleda zaobljeniji. S druge strane, ako se pomaknu u stranu, trbuh će vam biti veći i širi.

Prethodne trudnoće

Trudnoća rasteže trbušne mišiće kako bi se dijete prilagodilo. Međutim, nakon poroda mišići ne vraćaju prijašnji tonus. Tijekom sljedeće trudnoće možete primijetiti da vam je trbuh veći, ali to nema veze s veličinom djeteta, već je vaše tijelo drugačije.

Mišići su u stanju čvrsto držati bebu, tako da žena koja je atletski građena, koja je u formi i povrati mišićni tonus između trudnoća, može izgledati kao da nosi vrlo malu bebu.

Količina plodne vode

Količina tekućine koja okružuje vašu bebu može varirati. Iako previše ili premalo plodne vode također može ukazivati ​​na probleme, uobičajeno je da se razina mijenja svakih sat vremena. U prvih 20 tjedana većina plodne vode proizvodi se iz vaših tjelesnih tekućina, dok kasnije beba sama proizvodi amnionsku tekućinu, uglavnom iz sekreta pluća i mokraće. Dakle, svaka trudnoća je drugačija i veličina vašeg trbuha može ovisiti o tome koliko tekućine vi i vaše dijete proizvodite.

Veličina vaše bebe

Naravno, veličina trbuha uvelike ovisi o veličini vaše bebe, a veliku ulogu u tome ima genetika. Ako ste vi i vaš partner veći, vjerojatno će to biti vaša beba i obrnuto. Koliko će beba biti velika ovisi i o redoslijedu rođenja. Svaka sljedeća beba obično je starija od svoje starije braće i sestara. Također, dječaci su često veći od djevojčica, ali naravno predviđanje spola na temelju veličine i oblika trbuha je sasvim druga tema.