Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTOJE LI ZNAKOVI KOJI UKAZUJU NA TRUDNOĆU PRIJE IZOSTANKA MENSTRUACIJE? Da, postoje!

Autor Zvjezdana Bubnjar

Izostanak menstruacije je definitivno najočitiji znak trudnoće, ali nije jedini. Jajašce se oplođuje i implantira u zid maternice mnogo prije nego što izostane menstruacija, a tijelo vam već tada javlja da je došlo do promjene

 Rani znakovi trudnoće Izvor: Shutterstock

Zapravo, trudni ste u trenutku kada se implantacija dogodila. Nedugo potom tijelo več počinje davati naznake o trudnoći, čak i prije datuma sljedeće menstruacije. Simptomi trudnoće pojavljuju se tijekom prvog tjedna začeća. Međutim, uzbuđena i tjeskobna buduća majka ih ne može primijetiti. Postoji li način da znate da ste trudni i prije nego što izostane menstruacija? Da, postoje!
Evo popisa nekih ranih simptoma trudnoće prema kojima biste mogli naslutiti jeste li trudni.

1. Grčevi
Grčevi, slični menstrualnima, mogu biti rani znak trudnoće. Ako ste trudni, možete osjetiti lagane ili blage grčeve u donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa. Ove grčeve prati i povišena bazalna tjelesna temperatura

2. Bazalna temperatura
No bazalnu tjelesnu temperaturu (vašu tjelesnu temperaturu u potpunom mirovanju) trebate pratiti mjesecima kako biste utvrdili primjetnu promjenu. Prije ovulacije, tjelesna temperatura raste i vraća se na normalu nakon menstrualnog ciklusa. Međutim, tijekom trudnoće bazalna tjelesna temperatura ima tendenciju stalnog povišenja. To je zbog visoke razine progesterona, što uzrokuje porast bazalne tjelesne temperature. Ako je vaša tjelesna temperatura bila u porastu više od 20 dana nakon ovulacije, to označava početak nove faze u životu.

3. Bolne i osjetljive grudi
Bolne i osjetljive ili tamnije areole uočljivi su simptomi trudnoće tjedan dana prije izostanka menstruacije. Uz porast razine estrogena nakon začeća, žene osjećaju bol i akutnu bol u grudima. Bradavice počinju izgledati tamnije i može se osjetiti svrbež ili trnci. S druge strane, ovi se simptomi ne razlikuju mnogo od predmenstrualnih, ali će potrajati i nakon što menstruacija izostane.

4. Iscrpljenost i umor
Hormonske promjene čine da se cijelo vrijeme osjećate umorno. Iscrpljenost i pospanost rani su znakovi trudnoće. Normalno je da se osjećate umorno nakon obavljanja, čak i malih poslova tijekom trudnoće. Za pospanost kriva je razina progesterona koja će trajati cijelo prvo tromjesečje. Tijelo također počinje proizvoditi više krvi za podršku rastućem fetusu, što rezultira povećanom iscrpljenošću. U borbi protiv simptoma, pomoći će zdrava prehrana, bogata mineralima, vitaminima, željezom i puno tekućine.

5. Mučnina
Mučnina ili povraćanje, vrlo je čest simptom, koji se često naziva 'jutarnja mučnina' i može ukazivati da ste trudni. Možda ćete se osjećati nelagodno i osjetiti mučninu 4 do 6 tjedana nakon začeća. Zbog porasta razine estrogena i progesterona, mogli biste svakoga jutra osjetiti potrebu za povraćanjem. Mučnina se ne mora nužno dogoditi ujutro. Može se pojaviti bilo kada, trajati tijekom dana i zadržati se kroz sva trimestra. Oko 80% trudnica pati od mučnine u prvim tjednima trudnoće prije izostanka menstruacije. Ozbiljnost jutarnje mučnine ili simptoma mučnine razlikuje se od žene do žene, ali 50% trudnica osjeća mučninu unutar šest tjedana trudnoće ili čak i ranije.

6. Žudnja za hranom, odbojnost i osjetljivost na mirise
Hormoni trudnoće igraju važnu ulogu u stvaranju žudnje za omiljenom hranom, a mogu prouzročiti odbojnost prema određenim mirisima. Iznenadna i pojačana osjetljivost na mirise, gorak okus i odbojnost prema hrani, pojavljuje se tijekom prvih tjedana nakon začeća i može, ali ne mora, trajati tijekom cijele trudnoće. Neke buduće majke čak izgube apetit prije nego što izostane menstruacija.

7. Nadutost i osjećaj zatezanja
Jedan od najčešćih simptoma trudnoće prije izostanka menstruacije je nadutost ili kruljenje u želucu. To je rezultat povećanja razine progesterona. Povećana razina hormona ometa probavu, zadržavajući plinove u crijevima. Zbog napuhnutog trbuha odjeća bi vas mogla početi stezati i uzrokovati nelagodu. Nadutost također može dovesti do neugodnih ispuštanja vjetrova i podrigivanja. Zdrava prehrana i kontrolirane unosa hrane, mogli bi pomoći u rješavanju bilo kakve nelagode.

8. Nagon za mokrenjem
Učestali nagon za mokrenjem, još je jedan znak trudnoće. Ova će se sklonost samo povećati tijekom trudnoće, kada rastuća maternica počne pritiskati mjehur. Uz hormonalne promjene i dodatnu proizvodnju krvi, učestalo mokrenje je čest simptom koji će trajati tijekom cijele trudnoće. Bubrezi neprestano rade kako bi filtrirali krv, uzrokujući poriv za čestim mokrenjem. Gotovo sve trudnice iskuse ovaj poriv, koji je jedan od najranijih znakova trudnoće. Počinje se pojavljivati kako se vrijeme menstruacije približava.

9. Promjene raspoloženja
Promjene u hormonima mogu učiniti da se osjećate moćno ili vrlo slabo. Još jedan rani znak prije izostanka menstruacije su promjene raspoloženja koje će vas potaknuti da se rasplačete zbog najmanjih problema. Hormonalna neravnoteža utječe na neurotransmitere u mozgu, uzrokujući pojačan raspon emocija, od ljutnje do iznenadnih izljeva sreće.

10. Vrtoglavica
Vrtoglavica i osjećaj vrtoglavice rani su simptom trudnoće, koji se pojavljuje kod nekih trudnica. Krvne žile se šire, što uzrokuje smanjenje krvnog tlaka, dovodi do osjećaja vrtoglavice i neravnoteže. Simptom traje tijekom prvog tromjesečja i postupno se smanjuje. Međutim, ako je vrtoglavica popraćena vaginalnim krvarenjem i bolovima u trbuhu, trebate se što prije obratiti liječniku.

11. Zatvor

Hormon progesteron uzrokuje opstipaciju, što bi mogao biti rani znak trudnoće. Ako patite od zatvora i nakon tjedan dana od izostanka mjesečnice, trebali biste razmisliti o testiranju trudnoće.

12. Glavobolja
Glavobolje su najčešći predmenstrualni simptom. Međutim, sa začećem, hormoni estrogena i progesterona rade prekovremeno kako bi pripremili maternicu za bebu. Hormoni uzrokuju i pad razine šećera u krvi, uzrokujući glavobolje jer se moždane stanice bore održati korak s niskom razinom šećera.

13. Bolovi
Hormoni obavljaju zadatak stvaranja prostora za novi život u vama, a to utječe na ligamente koji se moraju rastegnuti. Istezanje ligamenata i zglobova moglo bi uzrokovati bol u području kralježnice i prije nego što izostane menstruacija.

14. Čudan okus u ustima
Hormoni bi mogli igrati čudne igre tijekom trudnoće, a možda ćete osjetiti čudan, neugodan okus u ustima, koji se također naziva disgeuzija. Ovaj metalni okus u ustima mogao bi biti rani znak koji će vam reći da ste započeli svoj put do majčinstva. Simptom nestaje nakon prvog tromjesečja, ali kod nekih žena, može trajati i dulje.

15. Pretjerana žeđ ili sklonost zanovijetanju
Nemojte se iznenaditi ako pijete puno vode. Povećanje volumena krvi moglo bi prouzročiti snažnu žeđ, čak i prije nego što izostane menstruacija. S porastom hormona tijekom trudnoće, možda ćete čitavo vrijeme osjećati glad.
Bez obzira na sve spomenute simptome, test trudnoće je nesumnjivo najtočniji način da saznate jeste li trudni. Međutim, pojavljivanje ovih nabrojenih simptoma, moglo bi otkriti one prve znakove trudnoće, mnogo prije izostanka menstruacije. Želimo vam ugodnu i laku trudnoću u iščekivanju novog člana obitelji.

Možda će vas zanimati

Najnovije