Čim okolina dozna da ste trudni, vjerojatno će vas stalno nuditi hranom i govoriti vam kako ipak sada jedete za dvoje. No, mama, to nije istina. Vi, količinski i dalje jedete samo za jednu osobu, ali trebate biti svjesni da biste kroz obroke trebali unositi nutritivne vrijednosti koje će namirivati vaše potrebe, ali i potrebe bebe koja se razvija. Zapravo, ako govorimo o kalorijskim vrijednostima, sve vitamine, minerale, proteine, ugljikohidrate i aminokiseline, koji trebaju vama i bebi, trebali biste unositi sa 300 dodatnih kalorija.

Koliko se kilograma preporučuje dobiti u trudnoći?

Prosječno, trudnica bi trebalo dobiti 10 do 15 kilograma tijekom cijele trudnoće. Žene koje imaju manje kilograma, trebale bi dobiti između 12 i 18, a one koje imaju višak samo 6 do 10 kilograma. Trudnice koje nose blizance trebale bi dobiti između 12 i 20 kilograma.

Gdje odlaze svi kilogrami u trudnoći?

o beba ima oko 3 do 4 kg
o placenta oko 1 kg
o plodova voda teži oko 1 kg
o grudi oko 1 kg
o na krv odlazi oko 2 kg
o rezervne masti za porođaj i dojenje 2 do 4 kg
o maternica naraste na 2 kg

Smije li trudnica mršavjeti?

Ima li trudnica višak kilograma, ginekolog joj tijekom trudnoće može prepisati dijetu, ali tada nikako nije riječ o nekoj drastično reduciranoj prehrani. Najčešće je riječ o zdravoj varijanti prehrane, nekoliko manjih obroka dnevno, uz reduciranje šećera, te zamjenu bijelog kruha onim sa cjelovitim žitaricama. Naravno, umjetno zaslađeni sokovi, fast food, pržena hrana i grickalice zamjenjuju se zdravim obrocima.

Kako da se previše ne udebljati?

o Jedite 5-6 manjih obroka dnevno
o Za užinu birajte orašaste plodove, sir, krekere, suho voće
o Ograničite upotrebu brze hrane, jer tako unosite mnogo praznih kalorija
o Smanjite količinu slatkiša izaslađenih sokova. Radije pijte vodu
o Nemojte solite previše hranu jer sol zadržava vodu
o Vježbajte prema preporuci liječnika