Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvojbe s dojenjem: 'Želim dojiti starije dijete tijekom nove trudnoće'

Dojiti u trudnoći starije dijete ili ne, dvojba je mnogih mama, a ta odluka je samo na vama. Koje čimbenike trebate uzeti u obzir kako biste odlučili 'trezvene' glave?

dojenje u trudnoći

Dojiti tijekom nove trudnoće pa nakon porođaja nastaviti dojiti oba djeteta pravi je emocionalni izazov. Majka, prije negoli donese odluku o nastavku dojenja starijeg djeteta, izložena je i tuđim kritikama i različitim mišljenjima, ali i vlastitim preispitivanjima. U društvu nastavak dojenja starijeg djeteta tijekom trudnoće ili nakon poroda često se gleda kao na nepromišljeno i štetno za bebu u razvoju, što mami stvara nepotreban pritisak.

Mama je, s jedne strane zabrinuta i za psihičku i tjelesnu dobrobit starijeg djeteta koje želi dojiti, ali istovremeno želi osigurati zdrav razvoj bebe u trbuhu i ne izgubiti kontakt sa starijim djetetom u kojem i sama uživa.

Odluka o nastavku dojenja tijekom trudnoće ovisi o tome koliko godina ima starije dijete i o tome je li mu je dojenje potreba ili samo navika. Djeca mlađa od godinu dana rijetko su spremna odvojiti se od prsa, dok će starija djeca lakše prihvatiti prestanak dojenja, ali uz mnogo utjehe, maženja i postupno odvajanje

Prednost nastavka dojenja

Što se tiče dojenja u trudnoći, nema zapreke da majka ne doji. Dojenjem neće oduzimati nerođenom djetetu važne hranjive tvari, naravno, pod pretpostavkom da pazi da se redovito i raznovrsno hrani, da prati porast težine starijeg djeteta i mnogo se odmara.

Nastavi li majka s dojenjem i nakon porođaja, starije dijete neće izgubiti svoje utočište – svoje mjesto na maminim prsima, ali tada je važno da majčina prsa i dalje budu dostupna jer su ujedno utjeha i potvrda da je još uvijek jednako voljeno i da dolazak prinove ne mijenja ništa u odnosu s majkom.

Tijekom trudnoće mijenja se okus majčina mlijeka

Zanimljiva je činjenica je da mnoga djeca sama odbijaju majčina prsa u 5. odnosno 6. mjesecu trudnoće jer tada često dolazi do snažnog smanjenja proizvodnje mlijeka ili se okus mlijeka promijeni. No, isto tako dijete može i nastaviti dojiti unatoč toj činjenici. Ako je dojeno dijete mlađe od godine dana, majka bi trebala pratiti porast njegove težine kako bi se uvjerila da dijete unatoč smanjenju količine mlijeka, dobiva potrebnu težinu te po potrebi pojača dohranu.

Moguće je čak i da dijete prestane sisati u tom razdoblju pa ponovno zatraži mamina prsa nakon rođenja nove bebe. Ako se to dogodi, prihvatite dijete jer dijete time ima potvrdu da je njegova majka još uvijek tu i da ga voli, usprkos novoj bebi koja je stigla. Svakako nije dobro ako pokušate odvojiti dijete od prsa naglo i na grub način, pogotovo ako ono na to nije spremno. Odvajanje od prsa mora biti postupno i nužno je samo ako vam to preporučuje vaš ginekolog.

A što je s kontrakcijama?

Jedna od glavnih zapreka dojenju u trudnoći su i kontrakcije koje majke katkad osjećaju za vrijeme dojenja. Stimuliranje bradavica sisanjem ili diranjem izaziva lučenje oksitocina. Oksitocin potiče refleks otpuštanja mlijeka važan za dojenje, ali izaziva i lagane kontrakcije maternice.

Sve žene u principu tijekom dojenja imaju kontrakcije maternice koje su, međutim, u većini slučajeva toliko slabe da ostaju neprimijećene. Istina je da se stimuliranjem bradavica u vrijeme termina porođaja može potaknuti otvaranje ušća maternice te, kad porođaj već krene, potaknuti učinkovitije trudove.

Poznato je i da nakon porođaja upravo rano dojenje, posebice ako je učinkovito, potiče brži oporavak maternice.

Znamo li sve te činjenice o stimulaciji bradavica, nije teško zaključiti da dojenje u trudnoći zaista može izazvati preuranjene i neželjene trudove. Međutim, dostupni podaci o toj temi govore da dojenje u trudnoći u principu nema negativnog utjecaja na rođenje zdravog djeteta što potvrđuju mnogi primjeri žena koje su dojile u trudnoći i rodile potpuno zdravu djecu u terminu.

Negativne pojave koje se mogu pojaviti najčešće su povezane sa samom trudnoćom i njezinim tijekom koji nije uvijek onakav kakav očekujemo. Na njega u velikom dijelu utječu i same žene svojim životnim navikama, ponašanjem i tjelesnim osobitostima. No zanimljivo je da većina žena tijekom dojenja ne osjaća nikakve kontrakcije kao što ne osjeća ni kontrakcije tijekom same trudnoće. Kod onih žena koje imaju snažne kontrakcije tijekom dojenja, grčevi brzo nestaju čim dijete prestane sisati.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije