Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li moguće da NE znate da ste trudni? Izgleda da ponekad jest!

Događa se češće nego što mislite. Procjenjuje se da se to događa otprilike jednoj od 450 žena, a prije negoli doznaju da su trudne dođu čak do visokog stupnja trudnoće

 žena misli

Kada nailazimo na priče, poput onih da je žena došla u bolnicu s jakim bolovima u trbuhu, a kada su je stavili na ultrazvuk, otkrili su da je trudna i da su upravo trudovi u tijeku, pitamo se šali li se netko i kako trudnica 9 mjeseci nije primijetila da u trbuhu ima bebu.

No prije negoli počnemo suditi o razini obrazovanosti, poznavanju svoga tijela ili što god već pripisivali tome 'neznanju', uzmimo u obzir da je svako tijelo drukčije, da je svaka trudnoća drukčija i da ne mora sve uvijek ići onako kako su nas učili u školi.

Pa, evo nekih razloga zašto žene iz statistike '1 od 450' ne prepoznaju da su trudne.

1. Mnoge žene imaju neredovite menstruacije

Znak trudnoće često je izostanak menstruacije. No što ako ste navikli na njezin 'izostanak'? Oko 30% žena ima neredovite menstruacije. Uzroci nepravilnih menstrualnih ciklusa mogu biti razni, uključujući sindrom policističnih jajnika, korištenje hormonske kontracepcije, problema sa štitnjačom, prekomjerno vježbanje, stres, dojenje i još mnogo toga.

Ako žena ima neredovite mjesečnice, neko vrijeme možda neće sumnjati u trudnoću.

2. Ne prati cikluse

Da li vam se ikada dogodilo da ne znate kad ste imali zadnju menstruaciju. Ako jest, definitivno niste sami. U nedavnoj studiji, znanstvenici su otkrili da čak 68% žena ne prati svoje menstrualne cikluse, a 53% ne zna kada će im doći sljedeća menstruacija. Zbog brojnih obaveza, vrlo je lako izgubiti pojam o terminu menstrualnog ciklusa i ne shvatiti da menstruacija kasni.

3. Mnoge ne razumiju mentrualni ciklus

Većina žena ima poneke nedoumice u pogledu svojih menstrualnih ciklusa. Znanstvenici su otkrili da manje od trećine ispitanih žena zna za reproduktivne hormone. Oko 47% žena nije znalo što je ovulacija (kada se jajna stanica oslobodi), a gotovo 50% nije znalo koliko bi prosječni menstrualni ciklus trebao trajati.

4. Kontrola rađanja

Uz iznimku apstinencije, ne postoji 100% učinkovita metoda kontracepcije. Evo nekoliko tipičnoh metoda kontracepcije i postotka žena koje, unatoč njihovu korištenju, ipak zatrudne:

  • spermicid 28%
  • izbjegavane spolnih odnosa u vrijeme plodnih dana 24%
  • prekinuti odnos 48%
  • kondom 18%
  • dijafragma 12%
  • tablete  9%
  • vazektomija 0,15%

Ako koristi kontracepciju, žena možda neće obraćati pažnju na simptome trudnoće, pa ih je lako propustiti.

5. Ali što je s trbuhom?

Žene različito nose trudnoću. Dok se kod nekih žena vrlo rano počinje nazirati trbuh, drugima se jedva primjeti da su trudne. Ako, na primjer, žena ima nagnutu maternicu, neko vrijeme se trudnoća možda neće primjećivati. Kod visokih žena, trbuh se zna pojaviti kasnije nego kod niskih žena. Svako je tijelo drugačije.

6. A simptomi?

Oni također variraju. Kad pomislimo na ranu trudnoću, pomislimo na mučninu. No pokazalo se da 20% sretnica nikada ne osjeti mučninu povezanu s trudnoćom. A simptomi trudnoće su prilično nejasni jer mučnina, umor, nadutost i glavobolja, mogu biti uzrokovani tolikim drugim stanjima pa je teško odmah pomisliti baš na trudnoću.

7. Što je s pokretima fetusa?

Žene različito doživljavaju različite osjećaje. Dok će neke osjećati kao da u trbuhu imaju akrobatu, druge možda neće biti svjesne pokreta, a osjećaje je teško odrediti. Žena može pomisliti da su fetalni pokreti samo vjetrovi ili kruljenje u trbuhu.

Konačno, mnoge žene doživljavaju fenomen koji se naziva fantomski pokret fetusa, gdje misle da osjećaju bebine udarce iako nisu trudne. Ako je žena doživjela fantomski pokret, možda neće razmišljati o stvarnim pokretima fetusa kada se oni i dogode.

Ukratko, svaka trudnoća i žena su različite, kao i svaka priča o majčinstvu i bebinom odrastanju.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije