Oksitocin je hormon koji pomaže maternici da kontrakcijama stanji i proširi cerviks, kako bi beba izašla na svjetlo dana. Oslobađa se i nakon poroda kako bi se stegnula maternica te zaustavilo prekomjerno krvarenje. Oslobađa se i tijekom dojenja i tijekom orgazma. To je hormon koji nas potiče da se zaljubimo i daje nam onaj topli nejasni osjećaj sreće. Često se naziva 'hormonom ljubavi'.

Adrenalin je 'neprijatelj' oksitocina

Većina je čula za adrenalin. Adrenalin se oslobađa kada osjetimo strah i kada se nađemo u situaciji koju procjenjujemo kao opasnu po život. Uzrokuje širenje krvnih žila u važnim organima, a ograničava u neesencijalnima.

Važni organi su srce, pluća, nadbubrežne žlijezde i mišići nogu. Oni su nužni za borbu protiv opasnosti ili za bijeg od nje.

Kada adrenalin 'kreće u akciju'?

Ako se žena osjeća ugroženo, njezino će tijelo ispuštati adrenalin. Adrenalin je još jedan sjajan dizajn majke prirode. U vremenima kada smo živjeli u divljini i ako se, tijekom poroda, grabežljivac nalazio u blizini, adrenalin je preusmjeravao protok krvi, dalje od maternice i tako zaustavljao trudove. Žene bi dobile priliku pobjeći od grabežljivca ili pričekati da ode.

No prije nego što zaustavi trudove, adrenalin porod može učiniti bolnijim. Kada se mišić stegne, nakratko ostaje bez kisika, što može prouzročiti bol nalik grču. Ako se, zbog adrenalina, prekine protok krvi, smanjit će se i protok kisika. Zbog boli, žena će se napeti, što će otežati stanjivanje i otvaranje cerviksa, uzrokujući još više boli. Taj proces, također može smanjiti kisik potreban bebi, uzrokujući 'fetalni distres'.

'Sporo napredovanje', 'nenapredak', 'fetalni distres' i 'materinski stres/iscrpljenost', mogu dovesti do potrebe za liječničkom intervencijom tijekom poroda.

No ako se žena tijekom poroda osjeća mirno, opušteno i sigurno, adrenalin nije potreban tijelu pa ga ono neće prekomjerno proizvoditi.

Uloga oksitocina na porodu

Ako se pusti da porođaj počne i nastavi se prirodnim putem (kada nema medicinske potrebe za intervencijom), porod će obično napredovati kako to najbolje odgovara ženi i bebi. Ako se oksitocinu dopusti da slobodno kola, žena se osjeća voljeno i ushićeno. Porod možda neće biti potpuno bezbolan, ali će razina boli ili nelagode biti podnošljiva.

Tijekom prirodnog poroda, adrenalin se oslobađa u malim količinama. Ženi daje energiju koja joj je potrebna, posebno pred sam kraj poroda. To je možda razlog zašto trudovi često 'zastanu' neposredno prije nego što žena dobije potrebu za tiskanjem. Žena i beba dobiju priliku odmoriti se prije izgona. Kako bi se ubrzao porod, žene traže epiduralnu anesteziju, ali ipak, najčešće je potrebno samo strpljenje i velika doza samopouzdanja.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock