Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neke se navike s trudnoćom mijenjaju: Stvari o kojima razmišljate kad planirate zatrudnjeti

Toliko silno želite postati mama i, naravno, zamišljate sebe kao buduću trudnicu i mamu te kako bi vaš život izgledao da imate malu bebu. Hm... možda će se mnogo toga u vašem životu morati promijeniti. Ne dajte da vas to obeshrabri!

 žena razmišlja

Razmišljate o bebi?  Počet ćete svoj život i sve u njemu, gledati na posve nov način.

1. Plodni dani

Dva tjedna nakon ovulacije napavili ste kućni test na trudnoću. Pokazao je da niste trudni. Sada čekate novi ciklus kako biste ponovno pokušali zatrudnjeti. To razdoblje čekanja, do novog pokušaja, čini vam se beskrajno dugo. Dok čekate pravi trenutak za test, razmišljat ćete o simptomima trudnoće, učinit će vam se da neke od njih i imate. Google postaje vaš najvjerniji savjetnik. Uvijek je spreman za svako vaše pitanje.

2. Volite popiti

Dok razmišljate kako biste se nečega trebali odreći, shvatite koliko će vam to nedostajati. Čini vam se da rijetko pijete, ali ipak možda prečesto zavirite u čašicu. Obiteljska okupljanja, vikendi s prijateljima, kava s prijateljicom koja se pretvori u pivo... Svakako ćete morati promijeniti ovu naviku.

3. Ne znate kako promijeniti pelenu

Na televiziji ste vidjeli reklame za pelene i shvatili da vi uopće nemate blage veze kako se mijenjaju. Koja je vrsta najbolja? Hoće li promočiti? Koliko često treba mijenjati pelene? Na sva ta pitanja dobit ćete odgovor i, vjerujte, nije komplicirano kako vam se čini.

4. Što se događa s bebom u maternici?

Kad se željena trudnoća dogodi, pitate se što se u stvari sve događa s bebom u maternici. Kako se hrani, kako diše? Za što točno služi pupkovina? Koliko beba spava, što radi kad je budna, piški li i kaka? I tako bezbroj pitanja. Pročitajte neku od stručnih knjiga na temu trudnoće i ne bojte se. Sve će se posložiti i sve ćete naučiti, brže nego što mislite.

5. Puno psujete

Sada primjećujete da možda prečesto sočno opsujete. U vožnji gradom u vrijeme gužve ili kad vam ispadne tanjur s hranom iz ruke, živce smirujete psovkom. Bojite se da će psovke biti prvo što će vaše dijete naučiti, što biste svakako željeli izbjeći. Ako vas to muči, vježbajte samokontrolu. Probajte psovke zamijeniti nekim drugim, manje vulgarnim riječima.

6. Cervikalna sluz

Čuli ste da cervikalna sluz signalizira plodne dane i da po njoj točno možete znati kada je najbolji trenutak za pokušaj da ostanete trudni. Opisano je kako ta plodna sluz mora izgledati, ali kako znati da je to ona prava. Ako imate brojne dvojbe i nedoumice, u ljekarni možete kupiti trakice za utvrđivanje plodnih dana. Time ćete izbjeći stres oko proučavanja cervikalne sluzi.

7. Sve u vašoj kući je bijelo i od stakla

Niste to ranije primjećivali, ali vaš stan uopće nije adekvatno namješten za dolazak bebe. Kad ste kupovali bijeli kauč i tepih te stakleni stol s oštrim rubovima, niste razmišljali o djetetu. Uz to, sobu ste napunili gomilom figurica i ukrasa, a primjećujete i previše biljaka koje mogu biti izazov malom djetetu koje puno istražuje i sve stavlja u usta.

8. Kupovina kolica je komplicirana kao i kupnja automobila

Koliko vrsta i koliko proizvođača?! Tržiste je krcato dječjim kolicima različitih vrsta. Kako odlučiti koja će kolica biti najbolja vašem djetetu. Želite najbolja, ali kako odabrati. Posavjetujte se s nekom iskusnijom mamom. Reći će vam na što trebate paziti i da najskuplja kolica ili najrazvikanija marka, ne moraju uvijek biti i najbolje rješenje za vas i vaše dijete,

9. Suprug vas živcira groznim imenima

Dok sa suprugom pričate o budućoj bebi, logično se nameće i pitanje o imenima. Kako će se zvati vaša djevojčica, a kako dječak? Oduvijek ste imali svoje favorite, ali sada vam suprug kvari koncepciju sa svojim groznim prijedlozima. Tražite način kako ga uvjeriti da njegovi prijedlozi nisu najbolji i da će vam dijete, možda u budućnosti, prigovoriti za nesmotren izbor imena.

10. Porod

Sve je zapravo prilično idilično do trenutka kada zamislite sam porod. To će boljeti, kako ću uspjeti? Tješite se da niste jedina žena koja je rodila, a i druge žene vam govore da ćete, kad ugledate bebu, svu bol zaboraviti. No sada je prekasno za promjenu mišljenja, beba je u vašem trbuhu i uskoro će htjeti van. Ne brinite, sve će ići svojim prirodnim tijekom i uskoro ćete se ushićeno smiješiti svojoj, tek rođenoj bebi.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije