Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ujutro biste sve izljubili, a popodne plačete kao kišna godina! Kako 'rade' hormoni u trudnoći?

Od trenutka kada zatrudnite, pa sve do nekoliko tjedana nakon poroda, vaši hormoni će divljati. Evo što se događa u vašem tijelu od prvog tromjesječja do poroda

 hormonske promjene u trudnoći

Dok je bila trudna, Helena nije bila pri sebi. U prvih nekoliko tjedana trudnoće, patila je od velike tjeskobe i jakih promjena raspoloženja, nešto što nikada prije nije iskusila. 'Moja je tjeskoba bila nepodnošljiva', kaže ona. Bilo je trenutaka kada nije mogla izaći iz auta jer se očajno osjećala. Također je, po cijele dane, patila je od mučnine. Kad se to konačno smirilo, negdje u petom mjesecu trudnoće, zatekao ju još jedan neugodan simptom trudnoće, bol u leđima. 'Bilo je mučno', kaže ona. 'Noću bih ležala u krevetu i plakala.' Njezine tegobe mogle bi se činiti nepovezanima, ali kako se ispostavilo, sve su prouzročene istim krivcem – hormonskom promjenom tijekom trudnoće.

Hormoni u prvom tromjesečju

Prvo tromjesečje može biti izrazito mučno. Vaše tijelo čini sve kako bi se taj sićušni embrij razvijao. Povećava se volumen krvi, mijenja se imunološki sustav kako bi zaštitio fetus, a  krvotok je prožet gomilom hormona.

Kada zatrudnite, progesteron i estrogen, hormoni koji su dio vašega normalnog menstrualnog ciklusa, dramatično rastu i počinje se proizvoditi novi hormon, onaj koji je poseban za trudnoću, nazvan humani korionski gonadotropin ili Beta HCG, a luči ga tkivo posteljice.

Progesteron je prije svega važan za trudnoću jer priprema sluznicu maternice za implantaciju i djeluje kao relaksant mišića, sprečavajući kontrakciju maternice do početka poroda. Ali ta ista svojstva opuštanja mišića također mogu uzrokovati zatvor jer usporavaju probavni trakt.

Progesteron je također povezan s tom klasičnom razdražljivošću u predmenstrualnom razdoblju, a budući da razine progesterona tijekom trudnoće ostaju povišene, promjene raspoloženja mogu biti nuspojava. Promjene raspoloženja zapravo su ono što je potaknulo Helenu da napravi test na trudnoću.

U međuvremenu, estrogen pomaže u regulaciji  progesterona, istovremeno održavajući sluznicu endometrija koja je vitalna za razvoj bebe. Vjeruje se da estrogen potiče povećanje protoka krvi, što je važno za prehranu bebe, ali taj dodatni protok krvi ima nuspojavu zbog čega vas bole grudi i osjetljive su na dodir.

Povećanje protoka krvi, također, može dovesti do začepljenog nosa, što mnoge žene doživljavaju u trudnoći jer uzrokuju oticanje sluznice. Jedan od simptoma je i učestalo mokrenje, jer bubrezi obrađuju višak tekućine, a maternica pritišće mjehur. Srećom, postoji i prednost ovog povećanja, a to je zdravi sjaj kože u trudnoći.

Humani korionski gonadotropin, ili Beta HCG, poznat je kao hormon trudnoće, jer se proizvodi isključivo tijekom trudnoće. Kućni testovi na trudnoću reagiraju na HCG u urinu. U trudnoći, razine HCG-a će brzo rasti, udvostručavajući se svakih nekoliko dana, prije nego što dosegnu svoj vrhunac.

Iako ne postoji konačni znanstveni zaključak što točno uzrokuje jutarnju mučninu, često se smatra da je HCG jedan od krivaca.  Ako ste trudni s blizancima, možda će mučnina biti jača jer tijelo stvara više HCG-a. Možete imati pojačan osjet mirisa, što bi moglo biti povezano s razinom HCG-a i pojačavati mučninu. Budući da HCG doseže vrhunac od 8. do 11. tjedna, neke žene, nažalost ne sve, nakon početka drugog tromjesečja počnu osjećati olakšanje.

Hormoni štitnjače pomažu regulirati metabolizam svake stanice u vašem tijelu. Kada zatrudnite, hormoni štitnjače moraju se povećati kako bi podržali djetetov neurorazvoj i razvoj kostiju.

Hormon koji stimulira štitnjaču,  tireotropin ili TSH, proizvodi se u hipofizi i pomaže u regulaciji drugih važnih hormona štitnjače. Povećanje HCG-a i estrogena može još više stimulirati štitnjaču, osobito kod nekoga tko očekuje blizance.

Hormoni u drugom tromjesečju

Drugo tromjesečje je općenito poznato kao 'najbolje tromjesečje' jer se oko 13. tjedna mnoge žene ponovno počinju osjećati dobro. Mučnina često nestaje, ali primijetit ćete i druge promjene.

U drugom tromjesečju, estrogen i progesteron nastavljaju rasti kako bi pomogli razvoju bebe. Ti hormoni također stimuliraju hormon koji stimulira melanocite. Pokreće stanice melanocita kože da proizvode melanin, koji daje boju vašem tenu. Zbog toga neke žene mogu primijetiti 'masku trudnoće', inače poznatu kao melazma, koja uzrokuje smeđe ili sive mrlje oko lica. Također, možete primijetiti da se pojavila tamna linija koja se penje uz vaš trbuh, nazvana linea nigra, i da vam bradavice tamne, zajedno s izraženijim madežima i pjegicama. Srećom, obično sve to nestaje nakon poroda. U ovoj fazi, zahvaljujući rastu estrogena, kosa bi vam također mogla početi brže rasti

I kortizol se povećava tijekom trudnoće, ali unatoč svemu što ste čuli o ovom hormonu stresa, nije sve tako loše. Kortizol je važan je za fetus u razvoju jer pomaže regulaciji metabolizma i kontroliranju razine šećera u krvi. Visoke razine kortizola, također, mogu biti povezane s nekim od onih nesretnih simptoma kao što su strije, problemi s krvnim tlakom i dodatno crvenilo na licu i obrazima.

Smatra se da humani placentni laktogen (HPL), hormon koji se luči iz posteljice, pomaže bebin rast. To je također jedan od glavnih hormona, povezanih s inzulinskom rezistencijom tijekom trudnoće, odnosno gestacijskim dijabetesom, koji se ponekad razvije u drugom tromjesečju i može dovesti do prekomjernog rasta djeteta.

Hormoni u trećem tromjesečju

U ovom tromjesečju, vaše dijete počinje dobivati na težini, pa tijelo počinje jače lučiti neke od hormona koji će mu trebati nakon poroda. Estrogen i progesteron dostižu vrhunac oko 32. tjedna, a razine estrogena najviše su koje će ikada biti, šest puta veće nego prije trudnoće. Sada možete primijetiti otekline oko gležnjeva i stopala. Iako one mogu biti povezane s limfnim sustavom, estrogen također igra ulogu, jer je neizravno uključen u sintezu hormona koji se odnosi na zadržavanje soli i vode.

U kasnoj trudnoći, žene također mogu doživjeti refluks kiseline ili žgaravicu, jer je progesteron opustio sfinkter u jednjaku, omogućujući hrani i želučanoj kiselini da se vraćaju. U međuvremenu, relaksin pomaže olabaviti mišiće zdjelice, pred kraj trudnoće, kako biste se pripremili za porod.

Prolaktin, hormon koji stimulira razvoj tkiva dojke i priprema ga za laktaciju, povećava se u trećem tromjesečju. Prolaktin je 10 puta veći na kraju trudnoće nego na početku. Iako vaše tijelo zapravo ne proizvodi mlijeko sve dok progesteron i estrogen ne padnu, počinje se pripremati za kolostrum, prvo mlijeko koje proizvedete za bebu, još dok ste trudni.

Liječnici ne znaju točno što izaziva porod, ali se smatra da je to složena kaskada događaja, uključujući porast hormona oksitocina i pad progesterona. Zapravo, ako trebate inducirani porod,  liječnik vam može vam dati sintetski oksitocin. Oksitocin također proizvodi kontrakcije koje su vašem tijelu potrebne da nakon poroda izbaci posteljicu. Oksitocin i estrogen pomažu u oslobađanju prostaglandina, koji će omekšati cerviks i pripremiti ga za porod, a relaksin se povećava kako bi olabavio ligamente, dodatno omekšao i otvorio cerviks.

 mama nakon poroda

Postporođajni hormoni

Nakon poroda, endorfini, hormoni dobrog osjećaja, koji pomažu u suzbijanju boli, visoki su čak tijekom24 sata. No do trećeg i četvrtog dana, ozbiljno padaju. Nakon što tijelo izbaci placentu, svi hormoni koje je proizvodilo, poput estrogena, progesterona, relaksina, HCG i HPL-a, odlaze s njom. Mnoge žene počnu osjećati 'baby blues', a vjerojatno ste i neispavani. Nedostatak sna vrlo je jasno povezan s kortizolom, hormonom stresa, koji također utječe na način na koji se osjećate.

Za određeni postotak žena, taj će se dječji blues pretvoriti u postporođajnu depresiju. Nakon nekoliko mjeseci, ako se simptomi nisu poboljšali, liječnik bi vam mogao propisati antidepresive kako bi vam pomogao izlazak iz krize.

Promjene hormona nakon porođaja nisu uvijek loše. Kada beba počne sisati, prolaktin se povećava i potiče proizvodnju mlijeka. Razina prolaktina također raste noću, pa koliko god to noćno hranjenje bilo iscrpljujuće, ono zapravo pomaže uspostaviti opskrbu mlijekom.

Dojenje i kontakt koža na kožu, također pokreću oslobađanje oksitocina, koji je ponekad naziva i 'hormonom ljubavi' jer pomaže u vezivanju djeteta i majke. Oksitocin pomaže kod otpuštanja mlijeka tijekom dojenja, ali, budući da stimulira kontrakcije maternice, neke žene mogu osjetiti i bolne grčeve tijekom dojenja, nekoliko tjedana nakon porođaja.

Naposljetku, po povratku menstrualnog ciklusa, tijelo će se vratiti u normalu.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije