Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planiranje obitelji: Je li vrijeme za drugo dijete?

Vaše dijete želi brata ili sestru, a baš ste i vi i partner baš nedavno razmišljali o tome da je možda vrijeme za drugo dijete... No kako prepoznati jeste li spremni i fiziči i psihički za drugu trudnoću?

 drugo dijete

Planiranje druge bebe može biti vrlo složena jednadžba u koju su uključene mnoge nepoznanice, ali i mnoge varijable o kojima ovisi rješenje istih nepoznanica. Prije svega, važno je u razgovoru s partnerom odmjeriti svoje realne mogućnosti i želje, a ujedno uzeti u obzir i koja bi razlika u godinama između prvoga i drugoga djeteta bila optimalna za vašu obiteljsku dinamiku.

Možda ste otpočetka planirali obitelj s više djece, a želja vašeg djeteta da dobije mlađeg brata ili sestru samo vas je motivirala da prije krenete na širenje obitelji. Svaka je obitelj jedinstvena, a kriteriji za odlučivanje o drugoj trudnoći isto su tako različiti.

Neke majke odgađaju drugu trudnoću jer žele uživati u 'prve tri godine' prvoga djeteta i potpuno mu se posvetiti. Neki roditelji ciljajui na što manju razliku među djecom jer žele da im djeca budu 'kompići', gotovo vršnjaci, a bili bi najsretniji da su mogli odmah imati blizance. Opet, postoje i oni koji su spremni na drugo dijete i pet ili deset godina kasnije od rođenja prvoga jer žele da starili brat ili sestra budu 'zaštitnici'.

Zaista ne postoji čarobna dobna razlika koji odgovara svim obiteljima. U planiranju druge bebe, važno je ići onako kako vam se čini ispravnim i što odgovara vašim okolnostima i dinamici vaše obitelji.

Koliko brzo možete zatrudnjeti nakon poroda - i je li to uopće moguće ako dojite?

Ako ne dojite, počet ćete ponovno ovulirati između, otprilike šest tjedana i tri mjeseca nakon poroda. Ako isključivo dojite, možda ćete ponovno početi ovulirati tek nakon šest mjeseci – ili čak i nakon toga.

No čak i ako niste dobili menstruaciju nakon poroda, ne znači da ne možete zatrudnjeti jer  mnoge žene zapravo ovuliraju prije prve menstruacije. Ako dojite, barem svaka četiri sata, šansa za ovulaciju prilično je mala. No čim dijete prijeđe na dohranu, ili ako dojite samo noću ili nekoliko puta tijekom dana, moguće je da ste već počeli ovulirati i da će vam se menstruacija uskoro vratiti.

Ako planirate imati spolni odnos, ali ne planirate zatrudnjeti, koristite kontracepciju! No ako želite ubrzo zatrudnjeti, budite svjesni da bi to moglo biti puno teže nastavite li s čestim dojenjem.

Kako znati jeste li fizički i psihički spremni ponovno zatrudnjeti?

Trudnoća (i odgoj djece) je zahtjevna pa biste trebali biti dobrog zdravlja prije nego što se odlučite za drugo dijete. Stanja poput gestacijskog dijabetesa, visokoga krvnog tlaka i značajnog povećanja tjelesne težine mogu otežati drugu trudnoći i otvaraju mogućnost za rizike. Sve biste takve zdravstvene probleme trebali dovesti pod stanje kontrole prije druge trudnoće. To bi moglo značiti da odvojite vrijeme za promjenu načina života, prilagodite lijekove ili pustite svoje tijelo da se potpuno oporavi.

Imati dvoje male djece može biti vrlo iscrpljujuće, a ako imate bilo kakvih problema s mentalnim zdravljem, nedostatak sna koji dolazi s malom djecom, može pogoršati vaše probleme. Za svakoga tko je imao problema s mentalnim zdravljem, posebno s postporođajnom depresijom ili anksioznošću, važno je imati plan kako prepoznati i upravljati simptomima ako se pojave u sljedećoj trudnoći.

Kada sve navedeno uzmete u obzir, dodajte još nešto, a to je – razmislite ne samo o svojim financijama nego i o tome na koga sve možete računati kad je praktična pomoć s djecom u pitanju (mogu li vaši roditelji pričuvati djecu, možete li si priuštiti tetu čuvalicu ili imate li prijateljicu koja bi vam rado uskočila).

Koliko dugo nakon carskog reza možete zatrudnjeti?

Iako su mišljenja o tome kada zatrudnjeti nakon carskog reza različita i variraju od stručnjaka do stručnjaka i od zemlje do zemlje, većina ginekologa zastupa stav da je razdoblje od 18 do 24 mjeseca nakon poroda razumno.

Iako to djeluje kao predugi period, iznenađujuće, što je više vremena potrebno da ožiljak zaraste, to je bolje, smatraju stručnjaci. Naročito ako će drugi porođaj biti vaginalni, stručnjaci podsjećaju da je tijelo majke prošlo kroz snažnu traumu - najprije je prošlo kroz trudnoću, a zatim i kroz porođaj, i to onaj izveden operacijom. Zbog svega toga, neophodno je da se žena oporavi na pravi način i nadoknadi hranjive tvari koje je njeno tijelo gubilo dajući ih bebi.

Koliko je sličan scenarij prve i druge trudnoće?

Smetnje iz prethodne trudnoće - mučnine, povraćanje, sklonost kolapsu, umor ali i krvarenje, odnosno prijeteći spontani pobačaj, prijeteći prijevremeni porođaj, gestacijski dijabetes te preeklampsija (povišen krvni tlak i generalizirani otoci cijelog tijela) - mogu se, ali i ne moraju ponoviti u sljedećoj trudnoći. Naravno, ako je u prethodnoj trudnoći bilo komplikacija, treba na njih obratiti pažnju i učiniti detaljniju dijagnostiku da se one uoče što prije te poduzmu eventualne terapijske mjere da se izbjegne utjecaj na tijek trudnoće i rast djeteta te na zdravlje trudnice.

No u većini trudnoća sve je u drugoj trudnoći, zapravo, ‘jednostavnije’, ne zato što je tijek trudnoće doista jednostavniji nego zato što je trudnica iskusnija i time manje podložna strahovima i raznoraznim nepotrebnim postupcima i kompliciranjima u načinu života, prehrani i slično.

Nema, dakle, potrebe da u drugoj (i svakoj idućoj) trudnoći trudnica ne živi posve normalno ako je njezin tijek uredan, bez patologije, pa čak i ako je do nje došlo brzo nakon prethodne trudnoće. Za trudnice je najvažnije načelo umjerenosti, odnosno ne pretjerivati ni u čemu.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije