Žensko je tijelo kao pametni uređaj, a baš svaki detalj na njemu ima svoju funkciju. Možda o tome ne razmišljate svakodnevno, ali ako planirate majčinstvo ili ste majka, počinjete uviđati kako se i najmanje promjene događaju s razlogom.

Na primjer, možda vas nervira što svaki mjesec krvarite, što vaši reproduktivni organi šalju različite signale, kao što je recimo cervikalna sluz. No promatrajući samo ovu funkciju ženskog tijela, možete puno toga doznati o sebi, možete i planirati obitelj.

Cervikalnu sluz luče žlijezde grlića maternice, a njezina je uloga stvoriti barijeru na grliću maternice, zatvoriti ga i time spriječiti prolaz bakterijama iz rodnice. Cervikalna sluz tijekom ciklusa mijenja svoju kvalitetu u skladu s promjenama hormona i upravo to može pomoći da odredite kad je vrijeme za začeće.

Početkom ciklusa, odmah nakon mjesečnice, rodnica je relativno suha i stvara se relativno malo sluzi. Većina žena tada ima samo lagani iscjedak mliječne do žućkaste boje, gušće, ljepljive strukture.

Što se žena više približava polovini ciklusa, odnosno plodnoj fazi, raste i razina estrogena što utječe na iscjedak koji postaje prozirniji i rastezljiviji. Probate li u tome razdoblju ciklusa među prstima rastegnuti sluz, ona će se rastegnuti na nit dužine 5 do 6 cm. To je jedan od znakova da je vrijeme za odnos. Razmislite li malo unatrag, sigurno ćete primijetiti takav iscjedak jer vjerojatno znate da tijekom ciklusa dan do dva imate osjećaj da ste 'mokri'.

Što je Billingsova metoda?

Ova metoda odnosi se na promatranje cervikalne sluzi tijekom ciklusa te predviđanja plodnih dana na temelju promjenjivosti njezine gustoće i konzistencije.

Dakle, potrebno je iz rodnice uzeti sluz među prste. Kod većine žena dovoljno se sluzi nalazi i na vanjskom spolovilu ili na ulazu u rodnicu. Uzmite sluz između palca i kažiprsta te razdvojite prste. Ako možete povući dugačku nit, pred vama je ovulacija.

Poteškoće mogu nastati u slučaju da imate učestale infekcije jer tada I ostalih dana imate pojačanu sekreciju. No pojačani sekret zbog infekcije ipak ima drugačije karakteristike i nema rastezljivost koja se vidi jedino kod plodne sluzi. U infekciji, osim toga, žena obično ima i druge simptome kao što su peckanje, svrbež, crvenilo i iritacija.

Žene koje nisu sigurne mogu li procijeniti plodnu sluz, mogu se poslužiti i pomagalima za određivanje plodnih dana, kao što su mini ovulacijski mikroskop i LH test.

Mini ovulacijski mikroskopomogućava da vidite različite slike u neplodne i plodne dane. Tijekom neplodnih dana, promatrajući sluz, mikroskopom su vidljive točkice i crtice, a u plodne dane kristalići, oblika paprati.

LH test je mali aparatić koji registrira razina luteinizirajućeg hormona u urinu. Uz aparatić dolaze test-trakice koje se urone u urin, a potom stave u aparatić. U uvjetima niske razine luteinizirajućeg hormona pojavljuje se jedna crtica ili oznaka ‘minus’,što znači da ste u neplodnim danima. U slučajevima visoke razine luteinizirajućeg hormona pojavljuju se dvije crtice ili oznaka ‘plus’, što znači da ste u plodnim danima.

Jeste li znali?

  • Cervikalna sluz sadrži sol. Razina soli se svakim danom povećava u njezinu sastavu i zbog toga se u testerima koji imaju zadatak točno odrediti dan ovulacije, na stakalcu stvaraju kristali tipični za kristale soli, odnosno poznati oblici ‘paprati’.
  • Rodnica ima kiseli okoliš, a cervikalna sluz je, što se više bliži ovulacija, lužnatija i vodenastija. Trik prirode: u plodnim danima, sjeme koje je lužnato lakše prolazi kroz rodnicu i dolazi do jajašca kako bi ga oplodilo. Na kraju ciklusa cervikalna sluz ponovno postaje bijelkasta, gusta i kisela, zatvara grlić i onesposobljuje spermije kiselinom.
  • Nemojte zamijeniti sluz i ‘podmazivanje’ tijekom seksualnog uzbuđenja s izgledom cervikalne sluzi koja sugerira visoku plodnost. I ova sluz je jednako rastezljiva, najčešće bistra, katkad pomalo mliječna i kremasta, ali može se obrisati. Sluz kod uzbuđenja rastvara se u vodi, za razliku od cervikalne sluzi koja se u vodi teško rastapa pa ju je i teško oprati.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock