Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci savjetuju: razgovarajte sa svojom bebom dok je još u trbuhu

U visokoj trudnoći vaša vas beba može čuti i razlikovati glasove, što joj pomaže u učenju. Stoga, što čekate? Vrijeme je za ugodno čavrljanje

 razvoj fetusa

Trudni ste i razgovarate sa svojom još nerođenom bebom? Iako se to ljudima oko vas možda čini čudnim, vaša će vas beba zbog toga obožavati!

Razgovor mame s bebom dok je ona još u trbuhu pomaže u izgradnji njihove trajne veze, tvrde stručnjaci. A što je bolje od kvalitetnog povezivanja mame s djetetom?

Prednosti razgovora s bebom dok je još u trbuhu

Majčin glas čini čuda za bebu. Još nerođenom djetetu može pružiti osjećaj sigurnosti i smanjiti stres dok je ono još u utrobi. Prema članku objavljenom u APTA Clubu, zvuk majčina glasa bebi omogućava bržu i lakšu prilagodbu na vanjski svijet te brži razvoj nakon poroda. Majke koje u trudnoći razgovaraju sa svojom nerođenom bebom rađaju bebe koje su fiziološki zrelije i naprednije, lakše se prilagođavaju na život izvan trbuha, rjeđe obolijevaju, manje plaču, bolje jedu i spavaju, inteligentnije su, imaju razvijenije jezične sposobnosti u fazi kada počinju govoriti te pokazuju sklonost prema glazbi i umjetnosti.

Znanstvenici su otkrili da bebe prije rođenja jasno reagiraju na različite zvukove i vibracije, a posebno reagiraju na zvuk mamina glasa. Znanstvena istraživanja nedvojbeno su pokazala da se otkucaji bebina srca ubrzaju kada čuje zvuk mamina glasa. Znanstvenike je to do dovelo do zaključka da bebe još u trbuhu uče prepoznavati i pamtiti majčin glas.

Trudnicama se stoga preporučuje da sa svojim bebama dok su one još u trbuhu pričaju ili im pjevaju. Nikako nemojte zaboraviti da u komunikaciju sa svojim 'trbuhom' uključite i tatu!

To je iznimno važno jer razgovori koje vodite s bebom, vi i vaš partner, posebice u trećem tromjesečju trudnoće, postavljaju temelje za njezin emocionalni i društveni razvoj.

Danas je, naime, poznato da mozak ploda u majčinom trbuhu oko 30. tjedna trudnoće ima maksimalan broj živčanih stanica. Nakon tog trenutka živčane stanice, ako se ne koriste, počinju lagano odumirati. To je prirodan proces, ali može se zaustaviti ili usporiti ako postoji podražaj mozga koji živce organizira i potiče na stvaranje aktivnih neuronskih mreža. U tome smislu za bebu je koristan svaki podražaj koji joj pruža okolina, od otkucaja majčinog srca, rada njezinog želuca, glasova, glazbe, vibracija, njihanja dok se mama kreće do samog fizičkog dodira trbuha.

Prema Web MD -u, razgovor s vašom bebom dok je ona još u trbuhu pomaže u razvoju njezinog pamćenja te jezičnih i komunikacijskih vještina koje će joj kasnije pomoći u razvijanju čitanja, pisanja, ali i emocionalne inteligencije. Dakle, već vaš glas može utjecati na to kako će vaša beba napredovati i razumjeti svijet nakon rođenja.

Kada započeti razgovor?

Već oko 16. tjedna vaša će beba početi upijati zvukove iz okoline. Možete s njom razgovarati ili joj čitati na glas knjige ili čak i novine. A možete i recitirati pjesme svojoj bebi ili joj pjevati uspavanke.

Oko 20. tjedna bebin sluh je sve bolji, jer su joj očvrsnule kosti unutarnjeg uha, pa može čuti i zvukove izvan maternice. Četiri tjedna nakon toga bebin se slušni sustav povezuje s mozgom. Iako neke bebe mogu reagirati na zvuk već u 24. tjednu, većina beba na vanjske zvukove počinje reagirati između 26. i 30. tjedana.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije