Iako se trudnoća računa od prvoga dana posljednje menstruacije, posve je razumljivo da tada niste ostali trudni jer još nije bilo došlo do ovulacije koja bi rezultirala nastajanjem ploda. Dakle, da bi se trudnoća mogla staviti pod neke mjerljive vremenske parametre, liječnici uzimaju kao početak trudnoće vrijeme posljednje menstruacije jer svaka žena ima različitu ovulaciju, ovisi o dužini menstruacijskog ciklusa.

1. tjedan trudnoće

Dakle, riječ je o tjednu vaše posljednje menstruacije, a oplodnja se računa s prvom sljedećom ovulacijom. Jajašce još nije opolođeno, ali od ovoga tjedna počinje četrdesetotjedno brojanje vaše trudnoće.

Ako planirate trudnoću, posavjetujte se s liječnikom vezano uz bilo kakve lijekove ili dodatke prehrani, osigurajte unos raznovrsnih vitamina i minerala te počnite uzimati prenatalne vitamine. Obratite pozornost na dovoljan unos folne kiseline kako bi prevenirali neurološke poremećaje. Prestanite pušiti jer ono može otežati oplodnju i ometati pravilan razvoj ploda.

2. tjedan trudnoće

Pretkraj ovoga tjedna mogla bi se dogoditi oplodnja i vaša beba bi mogla biti začeta. 

Početkom svakog smenstruacijskog ciklusa u jajniku se počinje stvarati 3-10 jajnih stanica koje sazrijevaju, a u konačnici samo jedna završi u jajovodu. Tada govorimo o ovulaciji. Ako vam ciklus traje 28 dana, ovulacija se obično događa oko 14. dana, odnosno dva tjedna nakon početka menstruacije. No čak 36 do 48 sati nakon tog događaja moguća je oplodnja ako se jajašce spoji sa spermijem.

Ovisno kojeg je kromosoma bio spermij, tada je već određeno hoće li vaše dijete biti muškog ili ženskog spola.

Tijekom ovulacije maternica prolazi proces sazrijevanja – njezin je sluznica zadebljana i ona postaje prokrvljenija.

Kako je menstruacija završila, koncentracija hormona u vašem se organizmu povećava. Da ste u ovulaciji možete prepoznati po konzistenciji iscjetka iz rodnice koji postaje prozirniji i rastezljiviji.

3. tjedan trudnoće

Ako se jajašce tijekom ovulacije susrelo sa spermijem, čestitamo, oplodnja bila uspješna, a vaša je beba začeta.

Oplođena jajna stanica ili zigota, počinje se dijeliti 24 sata nakon oplodnje i istovremeno putovati iz jajovoda prema maternici. Tri dana nakon oplodnje, zametak se sastoji od 16 stanica i zove se morula.

Buduća mama ne primjećuje još nikakve znakove trudnoće, a menstruacija još nije izostala.

zigota

4. tjedan trudnoće

Sada je na redu implantacija, odnosno zametak se ugrađuje u sluznicu maternice (endometrij).

U ovom stadiju zametak se zove blastocista iz čijega unutrašnjeg dijela će se razviti embrija a iz vanjskoga posteljica.

Blastocista je došla do maternice i primila se za sluznicu, a u ovome je trenutku maternica puna hranjivih tvari potrebnih za daljnji rast i razvoj zametka. Bebica je u ovome trenutku manja od makova zrna i ne može se još primijetiti na ultrazvuku.

Ako vam izostane menstruacija, vjerojatno je riječ o prvom znaku da ste trudni. Menstruacija izostaje zbog visoke količine hormona zvanog humani korionski gonadotropin (HCG) kojeg proizvodi blastocista čim se ugradi u maternicu.

Ovaj se hormone može otkriti testom za trudnoću.

No nije rijetkost da žene dobivaju tzv. lažnu menstruaciju koja nastaje zbog implantacije zametka u maternicu.

Lažna se menstruacija razlikuje od žene do žene, ponekad se očituje slabim krvarenjem koje traje vrlo kratko, a ponekad može trajati i uobičajeno, no boja krvi je drukčija, rjeđa i svojom strukturom se razlikuje od uobičajene menstruacije te nema obilnih izljeva.

embrio

5. tjedan trudnoće

Počinju se formirati osnove za razvoj organa. Embrij se sastoji od tri sloja – endoderma (unutrašnjeg), mezoderma (središnjeg) i ektoderma (vanjskog sloja). Iz endoderma se razvija koža, živčani sustav, oči i unutarnje uho. Iz mezoderma se razvija srce i krvožilni sustav, kosti, hrskavica, mišići i ligamenti, bubrezi te veći dio spolnog sustava. Iz endoderma se potom razvijaju pluća i probavni sustav.

U petom tjednu počinje se oblikovati i neuralna cijev koja je osnova za razvoj mozga i kralježnične moždine. Također, osteljica se razvija i priprema za funkciju prehrane i zaštite vaše bebe.

Osim testom, trudnoću je moguće potvrditi i ultrazvukom jer se tzv. embrionalni odjek već dobro vidi. Vidljiv je u gestacijskoj vreći, koja je u urednoj trudnoći smještena u zadebljanom endometriju tijela maternice.

Kako je dužina embrionalnog odjeka kod amenoreje od pet tjedana oko 5 mm, u urednoj trudnoći već se mogu vidjeti i otkucaji srca. U velikom broju trudnoća u gestacijskoj vreći, osim embrionalnog odjeka, vidljiva je i žumanjčana vreća.

Sada mogu početi rani simptomi trudnoće kao što su nadutost,mučnina, osjećaj punine i bolnost u grudima, umor i iscrpljenost. 

6. tjedan trudnoće

Dijete se razvija jako brzo i počinje mu kucati srce, otprilike dvostruko većom frekvencijom nego vaše. Dužina embrija je oko 8 milimetara, kao zrno grožđice, i poprima oblik slova C.

ultrazvuk embrio 6 tjedana

Kod ploda se uspostavlja primitivna cirkulacija i nastaje srce čiji se otkucaji već mogu pratiti ultrazvukom, a razvijaju se temelji za oči i uši. Sa strane trupa nastaju mali pupoljci iz kojih će se razviti ruke, formira se pupkovina, a posteljica nastavlja razvijati, oblik dobivaju pluća, bubrezi i jetra.

U ovoj se fazi pojavljuju simptomi trudnoće kao što su umor i iscrpljenost, umjerena glavobolja, mučnine, koje se mogu pojaviti u bilo koje doba dana, bolnost i osjetljivost grudi, povećan trbuh zbog nadutosti.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock