Danas postoji mnogo metoda kojima si možemo olakšati porođaj, stoga možda mislite kako tradicionalne tehnike disanja nisu nužne niti potrebne. No postoji mnogo koristi od vježbi disanja tijekom trudnoće koje će vas pripremiti da trenutak porođaja prođe što opuštenije i bezbolnije. Naime, opuštanje je jedan od najvažnijih načina ublažavanja trudova. Što se više naprežemo, to će bol biti jača.

Raznovrsne vježbe disanjamogu biti korisne tijekom različitih stadija porođaja kako bi vam omogućile kontrolu nad situacijom te koncentraciju pri samom porođaju. U drugom porođajnom dobu, disanje vam može pomoći kako bi vam trudovi bili što produktivniji i bezbolniji. No najvažnija je uloga disanja da svoju bebu opskrbite kisikom. Budući da trudovi mogu uzrokovati brzo i plitko disanje i na taj način smanjivati količinu kisika koji dolazi do vas i vaše bebe, pravilnim disanjem možete omogućiti sebi i bebi dovoljno kisika. Panika, nejednako disanje i napeto tijelo također mogu prouzročiti manjak kisika.

trudnica vježba joga
Shutterstock 

Kako biste se opustili i ublažili bol tijekom trudova, pokušajte duboko disati tako da vam u disanju sudjeluju cijela pluća. Takvo disanje, naime, treba primjenjivati za cijele trudnoće da biste usvojili naviku.

Jeste li znali?

Neke žene imaju potrebu vikati dok rađaju kako bi na neki način ublažile bol. To nije problem, no ako vičete, ne smijete se grčiti u licu, vratu i tijelu. Za manje boli i lakši porod važno je pokušati opustiti tijelo i mišiće kako biste omogućili širenje porođajnog kanala i djetetu lakši i brži prolaz.

Pri pravilnom dubokom disanju diže se trbuh, a ne grudi. To znači da u takvom disanju sudjeluje i donji dio pluća te dijafragma. Probajte disati na nos te izdahnite tako da imate osjećaj da će vam se trbuh spaja s kralježnicom. Osjetit ćete naprezanje u trbušnim mišićima i takav izdah zovemo punim izdahom.

Nakon, tzv. trbušnog disanja, treba naučiti i duboko disanje. Najprije počnite tehnikom disanja pomoću trbuha. Pri izdisaju opustite redom ramena, grudi, rebra i trbuh. Ako vaše disanje nije zadovoljavajuće, počnite duboko disati na gore opisan način.

Što je pravilan izdisaj?

Kako biste olakšali trudove, nije dovoljno znati samo pravilno udisati, nego i izdisati. Postoje dva oblika izdisaja – na nos i na usta. U oba slučaja izdisaj bi se trebao čuti, nešto poput zvuka kao da vam je laknulo. Ako izdišete na nos, može se čuti nešto poput: ‘m-m-m’, a pri izdisaju na usta pušete: ‘f-f-f’.

Polagano disanje

Ovakvo se disanje preporučuje na samom početku trudova. Udišite i izdišite na nos brojeći jedan (udah), dva (izdah)…

Isprekidano disanje

Isprekidano disanje pogodno je kad trudovi postanu intenzivniji, a interval među njima kraći. Treba disati na nos ili na usta koncentrirajući se na izdisaj. Ako vam je ugodnije disati na usta, stavite jezik uz gornje zube kako vam se ne bi osušilo grlo jer može izazvati kašalj. Najprije udahnite duboko kroz nos i zatim udišite često i površno, i to tako da naglasak bude na izdisaju. Na kraju vježbe duboko udahnite i izdahnite.

Disanje prema pulsu

Napipajte svoj puls, izdahnite, nakon četvrtog udarca, udahnite duboko kroz nos i zatim nakon četvrtog udarca opušteno izdahnite. Takva će vam metoda pomoći da regulirate disanje i obnovite snagu između trudova.

u rađaonici
Shutterstock 

Ispuštanje zvukova

Ovu je metodu moguće primjenjivati usred truda ili na njegovu kraju. Najprije duboko izdahnite, zatim duboko udahnite, a nakon toga pri izdisaju ispustite zvuk ‘a-a-a’.

Potpora disanju

Može biti vrlo teško održati disanje ritmičkim i opustiti se svaki put kada izdišete usred bolnih trudova. Umorni ste i čini vam se da će trudovi trajati zauvijek. U tom trenutku bi potpora partnera bila od velike važnosti. On može održati vaše disanje ‘aktivnim’, dišući zajedno s vama. Održavajte kontakt očima s partnerom ili se možete držati za ruke kao i da on položi ruke na vaša ramena.

Tada ga možete pratiti tako što ćete zajedno udahnuti kroz nos i nježno izdahnuti.

Disanje pri izgonu

Tijekom drugog dijela porođaja dogodit će se izgon djeteta. Katkad se ženama govori da zadrže dah i tiskaju. No to se više ne preporučuje. Ne postoji dokaz da disanje i tiskanje na spomenuti način utječe na vašu bebu, a može i povećati rizik od ‘pucanja’.

Pomaže li disanje zaista?

Neke žene vjeruju kako je usavršavanje tehnike disanja ključ uspješnog i manje bolnog porođaja. No druge pak govore kako pravilno disanje nije imalo utjecaja na njihov porođaj. U biti, disanje vam može pomoći, ali samo ako ste dovoljno koncentrirani da zapamtite kako primijeniti tehnike pravilnog disanja. Mnoge žene su toliko uzbuđene pri samom porođaju ili su u stanju šoka i ne mogu još uza sve što im se događa i razmišljati o pravilnom disanju. Najbolji je savjet da vježbate disanje kad god ste u mogućnosti sve do porođaja.