Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU TAKOĐER SIMPTOMI TRUDNOĆE: 6 neobičnih znakova zbog kojih možete misliti da ste bolesni, a zapravo čekate bebu

Većini nas poznati su klasični znakovi trudnoće: izostanak mjesečnice, bolne grudi, grčevi, kroničan umor, pospanost i osjećaj mučnine. No simptoma trudnoće ima ih još, samo se o njima malo govori

 6 neobičnih simptoma trudnoće o kojima se malo govori Izvor: Shutterstock

Neke se trudnice zabrinu kad dožive čudne simptome. No nema mjesta panici. Svaka žena ima svoje prenatalno iskustvo. Neki su znakovi trudnoće 'školski', a neki skroz neočekivani. Navest ćemo šest manje poznatih simptoma:

1. Naleti vrućine i znojenje

Jeste li čuli za trudnički sjaj? Nije mit. Trudnički sjaj stvarno postoji. Tijekom trudnoće volumen krvi može se povećati i do 50 posto. To uzrokuje prirodno rumenilo obraza jer su krvne žile proširene točno ispod površine kože. Dakle, kad ostanete trudni, uživat ćete u sjajnom tenu i rumenim obrazima, no moguće je i da ćete doživljavati valunge i jako se znojiti. Ako vam se to događa, ne brinite, u pitanju su skroz bezopasni simptomi.

2. Nadutost

Neke će žene tijekom trudnoće često ispuštati vjetrove. Da, dobro ste čuli! Prema pisanju portala Healthline uzrok leži u proizvodnji hormona relaksina koji se izlučuje tijekom trudnoće, a koji opušta ligamente, pa i sam trbuh. Ne samo što relaksin doprinosi povećanom stvaranju plinova, to isto čini i progesteron koji opušta mišiće, uključujući i crijevne. Dakle, probava postaje sporija, što dovodi do nadutosti, napuhivanja i podrigivanja. Zbog toga je dobro da se svakodnevno krećete najmanje 30 minuta. Najbolje je prakticirati brzu šetnju kako biste ubrzali probavu i smanjili proizvodnju plinova.

 pojačano znojenje nakon poroda
Jedan od neobičnih simptoma trudnoće je i pojačano znojenje
Izvor: Shutterstock

3. Vrtoglavica

Vrtoglavica i umor su simptomi koji mogu biti prisutni duže vrijeme. Moguće je da će vam se stalno činiti da se soba vrti oko vas ili ćete se osjećati stalno umorno. Kako navodi Times of India kod nekih se žena ovi simptomi javljaju u prvom mjesecu trudnoće i traju do kraja trudnoće.

4. Alergije i averzija na hranu

Postoje mnoge priča o tome kako trudnice žude za određenom vrstom hranom. U velikoj mjeri to je i istina. U trudnoći naše tijelo zahtijeva više hranjivih tvari i više energije. No to nikako ne znači da morate 'jesti za dvoje'. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće redovitoj prehrani dodajte najviše 350-450 kalorija. Prema What’s Up Moms u trudnoći možete postati alergični na određenu vrstu hrane pa čak i na onu koju najviše volite. Mučnina vas čini preosjetljivom na pojedine mirise. Ako se osjećate loše kad osjetite miris neke hrane, preporučljivo je da tu hranu izbjegavate. Glavni krivac za osjetljivost i averziju prema hrani su hormonalne promjene, osobito humani korionski gonadotropin (hCG), koji služi kao identifikator u testovima na trudnoću. On će se dovesti u normalu tek u 11. tjednu trudnoće. Do tada je odgovoran za mučninu i odbojnost prema hrani. Fluktuirajući hormoni nastavit će i dalje utjecati na reakciju vašeg tijela na hranu.

5. Migrene

Smatra se da je više od 25 posto žena tijekom života osjetilo migrenu. Među najvećim pokretačima migrene su hormonalne promjene. Način na koji trudnoća utječe na pojavu migrene može biti nepredvidljiv i nedosljedan. Prema Mommy Bites samo će 10 posto trudnica osjetiti tzv. migrenu bez aure. Ako je vaša migrena praćena simptomima aure, ona bi se mogla ponavljati zbog povećanog estrogena koji proizvodi vaše tijelo. Slične nuspojave možete očekivati i ako uzimate kontracepciju na bazi estrogena. S druge strane, mogli biste biti i među 50 do 80 posto trudnica koje inače pate od migrene no tijekom trudnoće rjeđe osjećaju glavobolje. Ako vam se glavobolje tijekom trudnoće pogoršaju, u dogovoru s liječnikom možete uzimati i lijekove.

6. Rinitis

Još jedan manje poznat znak trudnoće je prehlada. Procjenjuje se da četvrtina trudnica pati od alergija, a oko 30% ih proživljava simptome slične alergiji tijekom trudnoće, poznatije kao trudnički rinitis. Čini se kako je jedan od krivaca hormon progesteron koji pojačava prokrvljenost nosne sluznice uzrokujući njezino oticanje, a što dovodi do začepljenja nosa, na isti način kao i kada ste prehlađeni. Trudnički trbuh samo dodatno zakomplicira stvar jer pritišće dijafragmu, što trudnici otežava disanje punim plućima. To je jedan od razloga zašto vam može biti teško spavati u trudnoći jer ležanje prirodno pogoršava rinitis. Uzimanje lijekova ne preporučuje se za trudnički rinitis budući da nije prouzročen bakterijom ili virusom. Jedino što možete isprobati su parenje lica i topla kupka, a preporučuje se i korištenje ovlaživača zraka.

 shutterstock_114498919.jpg
Procjenjuje se da četvrtina trudnica pati od alergija, a oko 30% ih proživljava simptome slične alergiji tijekom trudnoće
Izvor: Shutterstock

Tekst: Ivana Kalogjera

Možda će vas zanimati

Najnovije