Svakodnevno smo bombardirani negativnim vijestima, a kad čujemo one koje se odnose na djecu, nemoguće je ne razviti različite strahove, koji nam još više otežavaju roditeljstvo. Razmišljanje o tome što se sve može dogoditi dodatan su stres uz sve ostale svakodnevne brige i obaveze. Nije jednostavno ni trudnicama, posebice onima koje čekaju svoje prvo dijete. Osim što ne znaju što ih sve čeka, izložene su raznoraznim informacijama o primjerice porođajnoj boli, neispavanosti nakon poroda... tu je i prevladavanje mučnina, suočavanje s promjenama na tijelu koje im se događaju u trudnoći, nošenje sa svojim mislima i emocijama... Sve to dovoljno je da premalo uživaju u tzv. blaženom stanju.

Doula, autorica 'Douline knjižice o dojenju', blogerica te mama dvoipolgodišnjaka, Una Pašić Gregović i sama se tijekom trudnoće borila s osjećajima tjeskobe i straha. Kao osoba kojoj je rad na sebi itekako važan i tada je pronašla načine da samoj sebi pomogne.

'Kroz trudnoću sam se borila s osjećajima tjeskobe i straha, i uvidjela sam da se teško povezujem s bebom i da ne osjećam prisutnom u svojoj trudnoći. Osjetila sam veliku želju da to promijenim i istraživala razne tehnike i isprobala razne savjete koji su drugima pomogli s takvom problematikom. Iako su mi neke stvari kao što su prenatal yoga, vježbe disanja i čitanje puno pomogli, taj jedan preokret u mojoj glavi i emocijama nije se dogodio dok nisam otkrila pozitivne afirmacije i sama ih krenula koristiti svakodnevno. Meni su osobno bili izvor velike promjene i ostale su dio moje svakodnevice i dugo nakon trudnoće', kazala je te danas, kada je sve to iza nje, osmislila pozitivne afirmacijske kartice za svjesnu i opuštenu trudnoću.

'Pozitivan stav i perspektiva posebno su bitni i korisni u periodu trudnoće, kada smo posebno ranjive ali i posebno snažne! Tu nam se često svakakve emocije i misli vrte po glavi i zna biti zahtjevno biti prisutna, svjesna i zaista uživati u trenutku te je iz te potrebe i nastao ovaj projekt', govori Una te objašnjava o čemu je zapravo riječ.

'Kroz svoj rad zadnjih godina kao doula punog spektra, često sam se susrela s predivnim trudnicama koje su imale istu problematiku kao i ja te sam im preporučila pozitivne afirmacije, ali sam i često baš bila doula ženama koje su već imale pripremljene svoje. Kroz to iskustvo krenula sam skupljati najsnažnije afirmacije s kojima žene najviše rezoniraju i razmišljala o tome kako mi je žao što kod nas nemamo mogućnost kupiti prekrasne setove takvih kartica, iako je to u svijetu poprilično pristupačno. Tu se rodila ideja da zapravo stvorim svoje i ponudim ženama na našim prostorima ovaj jedan jednostavan, topao i snažan alat', govori o tome kako je došla na ideju da napravi afirmacijske kartice za trudnice.

View this post on Instagram

A post shared by Una Pašić Gregović (@una.bridged)

'Afirmacije nam iz dana u dan daju dašak pozitive a mogu nam i pomoći da strahove, kao i osjećaj nesigurnosti, pretvorimo u mir i uzbuđenje. Kartice su osmišljene tako da trudnicama pružaju osjećaj opuštenosti, svjesnosti i podrške da bi im uljepšalo dane stvaranja i nošenja novog života. Svaka kutijica sadrži 28 dvostranih, dvojezičnih kartica (hrvatski i engleski), s afirmacijama posebno kuriranih za trudnice kroz moje osobno iskustvo trudnoće a i višegodišnji rad kao doula. Svaka kartica obogaćena je  predivnim i jedinstvenim ilustracijama Ane Tevšić Nauković koja je kroz paletu toplih boja naglasila prirodnu ljepotu linija, trudnoće kao i čudesnu šarolikost različitih žena. Obzirom da su kartice dvostrane/dvojezične, svaka kartica ima s jedne strane ilustraciju a s druge jednopotezni obris ilustracije kako bi još više doprinijeli čaroliji, bogatstvu i kohezivnosti karata. Uz kratke upute za korištenje, kartice dolaze u laganoj a čvrstoj kutijici, a cijeli špil je prilagođene veličine za lakše nošenje, bilo na kavu, na pregled, u rodilište ili samo za ubaciti jednu od kartica u novčanik ili nataknuti na ogledalo. Kartice se mogu koristiti na nekoliko načina, ovisno o tome što trudnici najviše odgovara. Može se svaki dan prolaziti cijeli snop kartica ili pak svakodnevno birati jednu nasumičnu kartu čija će te poruka pratiti kroz dan. Ovo je također jedan predivan poklon za buduće mame i bez obzira na način na koje odluče upotrijebiti ove kartice, one su tu da donesu mir, izmame osmijeh i podignu pozitivnu energiju.'  

View this post on Instagram

A post shared by Una Pašić Gregović (@una.bridged)


Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Instagram