Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća nakon pobačaja: sedam znakova da ste preboljeli gubitak i da ste spremni za novi pokušaj

Bez obzira na razloge, gubitak djeteta za svaku je osobu bolan. Ako se i vama to nedavno dogodilo, možda su vam savjetovali da trebate odmah ponovno zatrudnjeti. No stručnjaci se s tim ne slažu. Svaka žena, upozoravaju, tugu procesuira ...

 tužna žena sjedi

Osim što su potrebna najmanje tri mjeseca da se tijelo oporavi nakon pobačaja, treba svakako voditi računa i o razvoju anksioznosti i depresije, koji se mogu pojaviti kod  žena koje su, nakon što su izgubile bebu, ponovno brzo ostale trudne. Žene, koje razviju anksioznost i depresiju, najčešće muči osjećaj krivnje i srama, a u takvim je situacijama uvijek važno potražiti stručnu pomoć.

Najvažnije je da se ne obeshrabrite. Posve je normalno razmišljati o novoj trudnoći, a ovo je sedam znakova koji pokazuju da ste na nju spremni, i fizički i mentalno:

1. Ponovno gledate odjeću za bebe

Većina majki nakon gubitka bebe ne može podnijeti ni pogled na dječju odjeću. To je zato što odjeća za bebe budi uspomene pa se majke, koje su se suočile s tako bolnim gubitkom, najčešće pitaju: što bi bilo da se to nije dogodilo? No, ako ste spremni otići na slavlje koje su vaši prijatelji upriličili nakon rođenja njihove bebe, ili im želite poslati čestitku, to je znak da ste prošli fazu tugovanja i došli u fazu prihvaćanja gubitka. Također, onoga trenutka kad budete mogli uzeti u ruku neki komad odjeće za novorođenče, a da pritom ne žudite za djetetom koje ste izgubili, to je prvi znak da ste spremni ponovno zatrudnjeti.

2. Ponovno normalno spavate Nesanica i osjećaj nemira znakovi su da još niste emocionalno zacijelili. Prema Psychology Today, ako ponovno mirno spavate nakon razdoblja žalovanja, to je dobar znak da ste spremni na novu trudnoću.

3. Vratili ste se u redovnu rutinu Ožalošćeni roditelji nakon gubitka bebe imaju golem osjećaj praznine. Mjesecima ste planirali dolazak djeteta i onda ste ga odjednom izgubili. Osjećate se kao da vaš život više nema svrhu. Ti osjećaji mogu dovesti do depresije i utjecati na vašu svakodnevnu rutinu.

No, ako vam misli o gubitku bebe više ne zaokupljaju veći dio dana, to je dobar znak da ste spremni na novi pokušaj.

4. U stanju ste ponovno uživati Nakon što izgubi dijete, većina majki ne želi izlaziti i družiti se sa svojim prijateljicama. Misle da će tako izdati sjećanje na svoje dijete.

Ako ponovno želite izaći i zabaviti se s partnerom ili prijateljicama, a da pritom ne osjećate krivnju, to je dokaz da ste prošli depresivnu fazu žalovanja.

5. Ne brinite se oko moguće ponovne trudnoće Unatoč razlozima koji su doveli do gubitka djeteta, većina majki smatra da su mogle učiniti nešto više kako bi to promijenile. Ako ste i dalje ispunjeni tjeskobom, i zabrinuti ste hoće li vam se ponovno dogoditi isto, to je znak da još uvijek niste spremni zatrudnjeti. Spremna mama imat će sretne misli i veselit će se očekivanom dolasku bebe unatoč iskustvu gubitka.

6. Imate zdrav odnos s partnerom Istraživanja pokazuju da gubitak djeteta može naštetiti odnosu s partnerom. Kako navodi HealGrief.org, partneri se u takvim situacijama mogu duboko izgubiti u vlastitoj tuzi i zaboraviti na drugog partnera. Ako vi i partner otvoreno razgovarate o gubitku i pomažete jedan drugome izliječiti bol koju osjećate, to je dobar znak da ćete htjeti ponovno zatrudnjeti.

7. Vratio vam se apetit Gubitak apetita dio je procesa tugovanja većine roditelja. Ako ustanovite da vam se polako vraća apetit, to je dobar znak. Zdrava prehrana pomoći će vam izliječiti svoje tijelo i ojačati.

Ako nakon gubitka bebe razmišljate o tome da ponovno zatrudnite, nije neobično da se vaši osjećaji mijenjaju iz dana u dan. Zapamtite, ako želite ponovno zatrudnjeti, to ne znači da time želite nadomjestiti bebu koju ste izgubili ili da ćete je zaboraviti. Važno je prvo prihvatiti gubitak kako biste se ponovno otvorili za mogućnost novog pokušaja trudnoće.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije