Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće: Koliko su zabrinjavajuća?

Krvarenje u trudnoći može se javiti u bilo kojem stadiju trudnoće – od početka pa sve do porođaja, što uzrokuje kod trudnice strah, zabrinutost i tjeskobu, a u mislima im je najčešće samo jedno pitanje – je li moje dijete dobro? ...

 trudnica kod ginekologa

Iako krvarenje može biti znak nekih ozbiljnih stanja i poremećaja, često je u pitanju neki manji problem koji ne ugrožava zdravlje djeteta ni trudnice. U oko 25% svih trudnoća javlja se krvarenje u prvom tromjesečju, što znači da je to relativno česta pojava. Većina žena koje imaju lagano krvarenje u prvom trimestru nastavlja imati normalnu, zdravu trudnoću, dok za neke žene krvarenje predstavlja prijeteći spontani pobačaj ili neku komplikaciju trudnoće. Upravo zbog toga je važno obratiti pažnju na svako krvarenje koje primijetite u ranoj trudnoći, kako ne biste previdjeli nešto ozbiljno. 

Prije svega, važno je znati koja je količina krvarenja u trudnoći ”normalna”, odnosno kada se žena mora odmah i hitno javiti svome liječniku. Točkasto krvarenje ili ”spotting označava nekoliko kapljica krvi koje se nalaze na vašem donjem rublju ili higijenskom ulošku, a najčešće se radi o implantacijskom krvarenju ili krvarenju cerviksa zbog nekakve infekcije ili nakon spolnog odnosa. ”Pravo” krvarenje označava nešto obilnije istjecanje krvi, a ono često prekriva čitavi higijenski uložak. Uzroci takvog krvarenja također mogu biti dobroćudne naravi, ali se može raditi i o ozbiljnim stanjima, osobito ako je krvarenje praćeno drugim simptomima kao što su primjerice grčevi u trbuhu. Bez obzira na količinu krvarenja, preporučamo javiti se svome ginekologu kako bi se isključila ugroženost vašeg djeteta ili vas same, ali i kako bi vi bili mirniji. 

Impalntacijsko krvarenje

Pojavljuje se u jedne trećine žena, najčešće u vrijeme očekivane menstruacije, često i prije nego što žena shvati da je trudna. Zašto ono nastaje? Šestog do desetog dana od oplodnje događa se implantacija oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. Tijekom usađivanja embrija u endometrij, mogu se oštetiti male krvne žile i upravo zbog toga nastaje implantacijsko krvarenje. Prema tome, ono može biti jedan od ranih znakova trudnoće.

Implantacijsko krvarenje je najčešće jako blago i prezentira se kao par ružičastih ili crvenih kapljica na donjem rublju ili kao tamniji, smećkasti iscjedak. Takvo krvarenje može biti praćeno blagim grčevima u donjem dijelu trbuha. Obično traje samo nekoliko dana. Ponekad je teško sa sigurnošću utvrditi je li krvarenje nastalo zbog trudnoće ili je u pitanju početak menstruacije. Neke žene jasno vide razliku jer je količina i boja krvi drugačija nego menstruacijska, dok je kod drugih žena razlika gotovo neprimjetna. Menstruacija je obično obilnija i može potrajati do tjedan dana, dok je implantacijsko krvarenje jako blago i traje samo dan ili dva. Ipak, ako niste sigurni, najbolje je da posjetite svoga ginekologa ili napravite kućni test za trudnoću.

Spontani pobačaj

Riječ je o gubitku ploda prije dvadesetog tjedna trudnoće, a najčešće se događa upravo u prvom tromjesečju trudnoće, i to između sedmog i dvanaestog tjedna od začeća. Obično započinje kao blaže krvarenje koje postaje sve obilnije, a često je praćeno jakim grčevima u trbuhu. Bol u abdomenu može biti oštra te zahvaćati i leđa. Krv može biti svijetlije ili tamnije boje, a ponekad se mogu pojaviti i krvni ugrušci. Izuzetno je važno odmah se javiti liječniku ako primijetite ove simptome jer se može raditi o prijetećem pobačaju koji se u nekim slučajevima može spriječiti i zaustaviti. Također, svako obilnije krvarenje rizik je za vaše zdravlje jer, ukoliko potraje, može dođi do razvoja šoka i iskrvarenja.

Ektopična trudnoća Ili izvanmaternična trudnoća podrazumijeva razvoj trudnoće na bilo kojem mjestu izvan šupljine maternice. Sijelo ektopične trudnoće najčešće je u jajovodu, a može biti i u jajniku, vratu maternice ili bilo gdje u abdominalnoj šupljini. Javlja se u do 1,4% svih trudnoća, što znači da će otprilike jedna do dvije trudne žene od njih sto imati izvanmaterničnu trudnoću. Važno je naglasiti kako zametak koji nije implantiran na pravome mjestu, odnosno u endometriju maternice, ne može preživjeti. Njezino značenje leži i u tome što je ektopična trudnoća treći po redu uzrok smrtnosti povezan s trudnoćom i za ženu po život jako opasno stanje.

Izvanmaternična trudnoća najčešće se prezentira kao bol u trbuhu koja je najčešće jednostrana i locirana u donjem dijelu, a praćena je krvarenjem tamne boje koje je oskudno i nepravilno. Ponekad se može javiti i bol u ramenima jer nakupljanje krvi uzrokuje živčani podražaj. Takva prezentacija ektopične trudnoće karakteristična je za subakutni oblik, koji se susreće u najvećem broju slučajeva. Ponekad se uz navedene simptome mogu javiti i rani simptomi trudnoće, kao što su mučnina i slabost.

U akutnome obliku dolazi do prsnuća jajovoda zbog rastuće trudnoće koja rasteže stijenku te obilnog krvarenja u abdomen. To izaziva jaku, naglo nastalu probadajuću bol u trbuhu koja se javlja obično samo s jedne strane, a zbog krvarenja može doći do gubitka svijesti i razvoja šoka.

Promjene cerviksa

Trudnoća uzrokuje povećan protok krvi kroz sve dijelove spolnog sustava žene, uključujući i vrat maternice (cerviks). To je razlog zbog kojeg i neke manje manipulacije sa sluznicom cerviksa uzrokuju krvarenje. Najčešće se javlja nakon spolnog odnosa ili primjerice uzimanja PAPA-testa. Također, infekcija nekim od spolno prenosivih uzročnika može biti uzrokom ovakvog krvarenja.

Krvarenje toga tipa najčešće je oskudno. Obično se prezentira kao nekoliko kapljica svježe krvi nakon događaja u kojem je moglo dođi do iritacije cerviksa, kao što je spolni odnos ili ginekološki pregled. Krvarenje je kratkotrajno i prolazi samo od sebe.

Retroplacentarni hematom

Riječ je o podljevu krvi koji se najčešće nalazi na rubnim dijelovima posteljice. Može nastati iz više razloga, a jedan od njih je pucanje malih krvnih žila posteljice zbog čega se ona odljušti s ruba, a na tom mjestu nastaje krvni podljev (hematom). Takav hematom može ”mirovati” i ne ugrožavati tijek trudnoće, ali isto tako može i rasti te time prouzročiti brojne komplikacije, uključujući prijevremeni porod i spontani pobačaj.

Retroplacentarni hematom može se prezentirati kao blago krvarenje ili iscjedak crvenkaste boje. Ponekad nema nikakvih simptoma. Može biti opasan, osobito u kasnijim stadijima trudnoće te se zbog toga mora često kontrolirati, a trudnicama se propisuje mirovanje i smanjenje fizičke aktivnosti do kraja trudnoće.

Ostali rjeđi uzroci

Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće može nastati i zbog molarne trudnoće – rijetkog stanja u kojem dolazi do abnormalnog rasta tkiva posteljice zbog greške koja se dogodila za vrijeme oplodnje. U takvoj trudnoći plod ima teške kromosomske poremećaje i ne može se razvijati. Žena najčešće ima vaginalno krvarenje koje može biti različite jačine, bolne grčeve u trbuhu te izraženu mučninu i povraćanje.

Također, krvarenja u prvom trimestru češća su kod žena koje nose blizance ili neku drugu višeplodnu trudnoću. Krvarenje može biti tipa implantacijskog, ali može označavati i spontani pobačaj koji je češći u višeplodnim nego jednoplodnim trudnoćama.

Tekst:Dr. Tihana Mazalin u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Najnovije

Najpopularnije