Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragičan slučaj iz Rijeke izvlači na površinu još neka pitanja o tretiranju žena u bolnicama!

Nažalost, slučaj mladog para iz Ičića i šokirajućeg postupka medicinskog osoblja riječkog KBC-a, nije vjerojatno iznimka. Ako malo pročačkate po temama kao što su spontani pobačaji, kiretaže nakon pobačaja, 'iskopat' ćete slučajeve ...

 tuzna zena

Prošli tjedan, u četvrtak, ekipa Provjerenog Nove TV donijela je u javnost priču mladog para iz Ičića, koji  se u prosincu suočio s teškom dijagnozom svoje nerođene bebe, a tretman koji su doživjeli u riječkom KBC-u više je nego strašan.

Naime, Zorica i Vedran, kada su ljetos doznali da će postati roditelji, nitko nije bio sretniji od njih. No u prosincu, na redovnom ginekološkom pregledu, u 23. tjednu trudnoće, liječnik im kaže da ne može jasno na ultrazvuku vidjeti glavu djeteta i šalje ih u riječki KBC na daljnje pretrage.

Nakon što su ih u zaprimili u bolnici, saopćavaju im strašnu vijest, da dijete ima anomaliju, da mu nedostaju dijelovi mozga i lubanje te da ga čeka smrtni ishod. Ako dijete s takovom dijagnozom preživi trudnoću, nakon poroda umire u sljedećih nekoliko dana. Takva anomalija pojavljuje se u jednoj od 2000 trudnoća.

No liječnici u bolnici nisu im ponudili nikakvo rješenje osim usmenog 'savjeta' da u Hrvatskoj ne mogu obaviti pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće niti inducirani porod, nego da odu u Sloveniju, gdje će to obaviti bez ikakvih problema. No, u Sloveniji hrvatski državljani takav zahvat plaćaju 5000 eura.

Prema uputama riječkih liječnika, da sažmemo, ili će trudnica čekati termin poroda sa spoznajom da će roditi dijete koje umire, ili će dijete umrijeti pa će doći do spontanog pobačaja, a možda i komplikacija po majčino zdravlje, ili će izmisliti 5000 eura i otići u kliniku u Sloveniju.

Zorica i Vedran slučajno dobivaju savjet da kontaktiraju Petrovu bolnicu u Zagrebu, gdje doznaju kako takav zahvat mogu napraviti i u Hrvatskoj u slučaju kao što je njihov, odnosno ako je deformacija ploda takva da se djetetu prognozira smrt i ako je majci trudnoćom ugrožen život.

Emotivna bol koju  su proživjeli Zorica i Vedran je dovoljno teška, a iskustvo i način na koji su se prema njihovom slučaju odnosili liječnici, koji bi trebali biti i medicinska i psihološka podrška je neprihvatljiv.

No ovaj slučaj povlači sa sobom još jednu temu, a to je postupak kiretaže nakon što žena doživi spontani pobačaj, i to bez anestezije. Nije to tajna, prije nekoliko godina, točnije 2018. zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić, u Saboru je ispričala kako su joj radili u bolnici kiretažu nakon spontanog pobačaja, bez anestezije i pokrenula niz svjedočanstava mnogih žena u Hrvatskoj.

'Kao da dovoljna bol nije gubitak djeteta, još se prema tvome tijelu tako nasilnički ponašaju. Kada sam rekla da ne želim da mi rade kiretažu na živo, znate koji sam odgovor dobila? 'Onda umrite!', točno tako mi je odgovorila liječnica, i to nakon šoka koji sam proživjela uslijed spontanog pobačaja', priča nam T. R., žena koja je imala spontani pobačaj u 11. tjednu trudnoće, svoje iskustvo u jednoj od hrvatskih bolnica.

Navodno, hoće li žena dobiti anesteziju prije kiretaže, ovisi o bolnici i o liječničkoj procjeni, odnosno kako vas služi sreća, a vi ne možete znati što će se dogoditi dok ne bude kasno za 'povlačenje'. I, naravno, o tome imate li vezu ili nemate...

Dakle, mnoge teme o pravima žena u bolnicama trebaju biti iznesene na stol i njima bi se trebalo pozabaviti jer, očito, ako nemate novca da idete u privatne klinike ili u Sloveniju, možete biti osuđeni na omalovažavanje i loš tretman.

Naravno, svaka čast liječnicima i medicinskom osoblju koji svoje pacijentice tretiraju s posebnom brigom i pažnjom, jer ima takvih, na sreću, ali zar ne bi takav tretman trebao biti pravilo a ne iznimka?

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Najnovije