Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strah od poroda

Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome što sve tijelo može, što im uzrokuje strah koji - kad su trudnoća i porod u pitanju - ima i svoj službeni naziv - takofobija

 trudnica čeka porod

Jeste li znali da panični strah od trudnoće i poroda ima svoj službeni naziv? Riječ je o tokofobiji! Od tokofobije danas pati oko 15 posto žena, a u taj postotak, osim novih mama, uključene su i žene koje se panično boje nove trudnoće, zbog traumatičnih iskustava koje su doživjele u prvoj ili ranijim trudnoćama. Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome što sve tijelo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porođaj. Neke pokazuju tipičnu nervozu i tjeskobu povezanu sa strahovima, a neke su zaista paralizirane, no važno je znati kako su to najčešće strahovi koji se mogu ublažiti i riješiti. Evo nekih savjeta...

Trudite se zauzeti pozitivan stav. Više nego na poteškoće vezane uz porođaj, mislite na radost koja vas čeka kad prvi put primite u naručje svoje dijete. I ne budite lijeni, skupljajte informacije, razmišljajte i tražite vlastiti izbor, ali ne fiksirajte se ni na što, porođaj se može razvijati sasvim drukčije od onog što očekujete.

Velika pomoć u traženju "vlastitog puta prema porođaju" bit će vam i čitanje odgovarajuće literature, inspirativan razgovor sa ženama koje porođaj smatraju pozitivnim doživljajem, ali prije svega pohađanje kvalitetnog trudničkog tečaja. On bi vam, među ostalim, trebao pomoći i da sa "supatnicama" porazgovarate o svojim strahovima i zajedno potražite njihove uzroke. Ovdje vrijedi da već i točno imenovanje problema često donosi njegovo rješenje.

Strah od nepoznatog postupno će nestajati kako stvari budu postajale poznatije. Strah od bolova umanjit će se ako se upoznate s načinima njihova ublažavanja bilo prirodnim ili medicinskim putem. Dobar osjećaj dat će vam i sigurnost da je kod kuće sve dobro pripremljeno za doček bebe i da ste učinili sve za to da porođaj protekne u uvjetima koji vam odgovaraju (odabrano rodilište, partner prisutan na porođaju itd.). Torbu za rodilište pripremite unaprijed i nemojte prestati s aktivnostima koje ste rado obavljali tijekom trudnoće ako su vam one i dalje ugodne. Ako vam raspoloženje i snaga dopuštaju, idite u šetnju, izađite sa suprugom u kino ili na večeru. Želite li pokušati spriječiti epiziotomiju, masirajte međicu odgovarajućim uljem.

Nemojte se iscrpljivati konkretnim zamišljanjem tijeka vlastitog porođaja! Uporne misli otjerajte smislenom aktivnošću, vježbanjem ili autogenim treningom. Ako ste religiozni, sigurno ćete proživjeti razdoblje usrdnih molitvi. A ako vas porođaj prati i u snovima, ne smatrajte to predviđanjem budućnosti, već samo obrambenim mehanizmom vašeg mozga koji na taj način učinkovito uklanja nemir i strah.

Tijekom samog porođaja, učinite sve da ostanete mirni. Usredotočite se na disanje, sebe i dijete. Slušajte signale koje vam šalje tijelo i reagirajte na njih. Ako vam se spava, spavajte - makar pet minuta. Ako ste gladni, jedite (u nekim će vam rodilištima zabraniti, stoga nemojte prerano otići od kuće). Idite na zahod, pod topli tuš, sklupčajte se. U početnoj fazi bolovi obično nisu preintenzivni pa iskušajte sve moguće (uvježbane i spontane) načine njihova prirodnog ublažavanja te otkrijte što vam najviše odgovara.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Unsplash

Najnovije

Najpopularnije