Mučnina i povraćanje prvi su jasniji simptomi trudnoće. Mučnina u trudnoći muči oko 80 posto žena, najčešće tijekom jutra, iako se mučnina može dogoditi u bilo koje doba dana. Javljaju se između šestog i osmog tjedna trudnoće i popuštaju do 13. tjedna. Doktorica Carolyn Lane, liječnica obiteljske medicine, tvrdi da je malo mučnine zapravo dobar znak. "Ako se trudnoća razvija normalno, i prisutni su svi hormoni trudnoće, gotovo je sigurno da ćete tijekom trudnoće osjećati mučninu i nagon na povraćanje. To je povezano s boljim ishodima trudnoće“, rekla je.

Upozorila je da trudnice s povraćanjem ipak trebaju biti oprezne. Prvo, moraju paziti da ne dehidriraju i da im elektroliti nisu izvan ravnoteže jer to bi moglo biti štetno. Također, ako povraćaju krv, i uz to imaju bolove ili povišenu temperaturu ili im se mučnina nastavlja i kroz drugo tromjesečje (nakon 13. tjedna), Lane savjetuje trudnicama da se jave svom ginekologu.

jutarnja-mucnina-sto-je-normalno-a-sto-nije
Shutterstock Jutarnje mučnine se obično javljaju između šestog i osmog tjedna trudnoće i popuštaju do 13. tjedna

KADA SE ZABRINUTI?

Ekstremna jutarnja mučnina naziva seHyperemesis gravidarum, odnosno trudnička hiperemeza. Iako točan uzrok još uvijek nije poznat, stručnjaci vjeruju da su u pitanju intenzivnije hormonalne promjene. Žene koje su patile od ekstremne mučnine rekle su da su se osjećale jako iscrpljeno. Osobe koje pate od ovog oblika jutarnje mučnine potrebno je pažljivo nadzirati jer ono može prouzročiti brzo mršavljenje, dehidraciju i nakupljanje toksina u krvi ili mokraći što može izazvati ketozu. Blaži slučajevi liječe se promjenom prehrane i odmorom. Teži slučajevi zahtijevaju hospitalizaciju kako bi žena primila infuziju. Ako se povraćanje nastavi unatoč liječenju majčin život može biti u opasnosti. Tada je jedna od opcija koju možete uzeti u obzir u dogovoru s liječnikom prekid trudnoće. 

shutterstock_455693344.jpg
Shutterstock Žene s težim slučajem jutarnje mučnine zahtijevaju hospitalizaciju kako bi primile infuziju

ŠTO MOŽETE UČINITI?

Doktorica Lane upozorila je da ne postoji jedinstveni recept što jesti, već da svaka trudnica mora osluškivati svoje tijelo. "Pokušajte učiniti male promjene u prehrani i načinu života. Primjerice, istraživanje je pokazalo da uzimanje manjih količina hrane više puta tijekom dana i više odmora mogu pomoći u ublažavanju jutarnjih mučnina”, rekla je Lane.

shutterstock_1879084933.jpg
Shutterstock Kako biste ublažili mučnine, ali i spriječili dehidraciju, pijte puno tekućine

Ovo je njezinihosam savjeta kako svladati jutarnju mučninu:

1. Izbjegavajte biti u blizini pušača jer pušenje može samo pogoršati mučninu.

2. Jedite česte i manje obroke. Bolje to nego da pregladnite pa se prejedete.

3. Dodaci prehrani koji sadrže željezo mogu vam teško sjesti na želudac pa razgovarajte sa svojim ginekologom o tome što možete uzimati tijekom trudnoće.

4. Pijte puno tekućine.

5. Iako žudite za začinjenom i masnom hranom izbjegavajte je pod svaku cijenu.

6. Izbjegavajte hranu koja ima intenzivnu aromu.

7. Može vam pomoći konzumiranje hladne hrane ili hrane sobne temperature.

8. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein, poput čaja, kave ili Coca-cole.

Američko društvo ginekologa i obstetričara ženama koje pate od jutarnjih mučnina preporučiLO je upotrebu vitamina B6. Iako nije jasno na koji način on djeluje, istraživanja su pokazala da vitamin B6 ublažava mučninu. Ako ste isprobali sve od navedenog i još uvijek patite od mučnine, za savjet i pomoć obratite se svom ginekologu. Postoji, naime, nekoliko lijekova koji ublažavaju mučninu, a možete ih uzimati tijekom trudnoće.