Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važnost omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina tijekom trudnoće i razdoblja dojenja

Tijekom trudnoće dijete dobiva sve važne nutrijente od majke. Isto tako, način prehrane ima važnu preventivnu ulogu u zaštiti djeteta od bolesti u kasnijem životu. Stoga jedno od pitanja koje svaka trudnica sebi postavlja je i pitanje je li njezina prehrana dostatna ili bi je trebala nadopuniti kvalitetnim vitaminsko mineralnim dodacima?

Masti su najbogatiji izvor energije (1 g masnoća metabolizmom oslobađa 9 kcal). Osim što ih je neophodno unositi u organizam zbog iskorištenja vitamina topivih u mastima (A, D, E i K), masti su i izvor esencijalnih masnih kiselina: linolne (omega-6), alfa-linolenske (omega-3) i arahidonske (vitamin F).

Esencijalne masne kiseline, posebice omega-3 i omega-6, nužne su za stvaranje zdravih moždanih stanica i pravilan rad mozga, te za stvaranje mrežnice oka, i to je njihova najvažnija uloga. Mozak sadrži preko 60% masti, a čak 20% težine mozga sačinjavaju ove dugolančane masne kiseline, većim dijelom omega-3, a manjim omega-6. One su osnovne strukturalne komponente membrane moždanih stanica i čine bitan dio enzima unutar stanica, koji omogućavaju prijenos vrijednih hranjivih sastojaka u stanice i iz njih. Navedene masne kiseline neophodne su za razvoj mozga djeteta, koje ih dobiva od majke tijekom trudnoće i dojenja. U nedostatku omega-3 i omega-6 masnih kiselina, tijelo pokušava sintetizirati zamjenske masne kiseline koje su slične, ali zapravo mogu biti vrlo štetne i uzrokovati ozbiljne poremećaje u osoba kod kojih je njihova razina povišena (depresija, poremećaji pažnje, hiperaktivnost, shizofrenija).

Neke studije potvrđuju pozitivan utjecaj dodatno unešenih količina omega-3 masnih kiselina na rast fetusa i vrijeme poroda (Olsen, 1992.), kao i na njihovu ulogu u izgradnji nervnih struktura (Nettleton, 1993.). Stoga u prehranu trudnica treba uključiti namirnice koje su izvor omega-3 (orasi, riba, lanene sjemenke) i omega-6 (suncokretovo, kukuruzno, sezamovo, šafranovo ulje) masnih kiselina, odnosno poboljšati unos ovih bitnih sastojaka putem suplemenata. Na našem tržištu imamo preparat za trudnice Pregnital koji osim sastojaka uobičajenih u dodacima prehrani za trudnice sadrži i optimalnu količinu omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina.

Riba je značajan izvor omega-3 masnih kiselina, međutim trudnicama, dojiljama, pa čak i ženama koje tek namjeravaju zatrudnjeti ne preporuča se jesti ribu, posebice tunu, sabljarku i morskog psa, više od dva puta tjedno. Razlog je tome što riba često sadrži prevelike količine žive, koja štetno djeluje na živčani sustav nerođene djece i dojenčadi. Stoga je najsigurniji izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina suplement koji ih sadrži u pravilnom omjeru.

Mozak je najosjetljiviji na prehranu tijekom prve godine života, kad najbrže raste. Polovica ukupnih dnevnih potreba koje dijete unosi tijekom prve godine života dolazi od masnoća, koje ujedno čine i 50 % kalorija u majčinom mlijeku. Istraživanja pokazuju da djeca hranjena mlijekom majki koje su uzimale dodatne količine omega-3 imaju bolje mentalne sposobnosti (viši IQ) od djece hranjene mlijekom majki koje nisu suplementirale omega-3. Dakle, unosom dovoljne količine ovih kvalitetnih masnoća prije, tijekom i nakon trudnoće jako utječemo na pravilan razvoj i rad mozga našeg djeteta.

Još jedna činjenica potkrepljuje izuzetno dobro djelovanje omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Naime, američki znanstvenici došli su do spoznaje da se povećanim unosom navedenih masnih kiselina tijekom trudnoće značajno može smanjiti pojava komplikacija u trudnoći, kao i pojava postporođajne depresije, tzv. baby blues. Kako dijete u trudnoći crpi esencijalne masne kiseline iz majčinog tijela, potrebno je osigurati količinu koja će zadovoljiti i djetetove i majčine potrebe za ovim nutrijentima.

Nadalje, majčina prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ima ulogu i u reduciranju mogućnosti pojave alergija i autoimunih bolesti u djeteta.

I konačno, dokazana je povezanost značajnog smanjenja rizika od karcinoma dojke u kćeri čije su majke imale prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama tijekom trudnoće i dojenja.

Esencijalne masne kiseline uz ulogu izgradnje zdravih i snažnih živčanih stanica i oka, imaju i snažnu zaštitničku ulogu, i za dijete i za majku. Iz svega navedenog nameće se zaključak da bi povećani unos pravilnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina tijekom trudnoće, posebice zadnjeg tromjesečja, i perioda dojenja trebao biti imperativ za svaku ženu.

Pregnital kapsule potražite u ljekarnama. www.yvesponroy.com.hr Proizvođač: Laboratoires Yves Ponroy, Francuska Uvoznik i zastupnik za Hrvatsku: Medical Intertrade d.o.o.

Najnovije

Najpopularnije