Mnoge trudnice imaju sindrom "gniježđenja" koji se javlja oko petog, mjeseca

Bliži vam se termin porođaja i vi odjednom imate višak energije i neodoljivu potrebu za čišćenjem. Jurite po kući s krpicom brišući prašinu, glačate gomilu rublja i slažete robu u  ormarima. Želite obojiti zidove, premjestiti trosjed i fotelje te općenito srediti sve one poslove koje još niste stigli…

Što se to događa?

Zacijelo imate sindrom gniježđenja ili "nesting instinct" tako uobičajen kod budućih majki koje žele da sve bude čisto i spremno kada njihova bebica dođe na svijet. A od svih simptoma trudnoće, ovaj pomalo čudni simptom najčešće se javlja oko petog mjeseca trudnoće.

No mnoge žene imaju potrebu za "gniježđenjem" pred sam kraj trudnoće i to je često jedan od znakova da je porođaj itekako blizu. Jeste li znali? U životinjskom svijetu sve ženke prolaze kroz razdoblje "nestinga". To je jednostavno životinjski instinkt. Kao što ptice grade svoje gnijezdo, tako i buduće majke uređuju svoje "gnijezdo". Sam čin spremanja stvara osjećaj kontrole i postignuća u vama. Isto tako, mnoge žene u to doba osjećaju potrebu za čestim boravkom u vlastitom domu.Međutim liječnici nemaju objašnjenje za sindrom gniježđenja osim onoga da majke pokušavaju stvoriti sigurno, čisto i zdravo okruženje za svoje dijete. Svako iskustvo "gniježđenja" je različito. No ako uopće nemate potrebu da preuređujete stan, ne morate se osjećati loše. Mnoge su žene jednostavno preumorne i iscrpljene pred kraj trudnoće da bi uopće razmišljale o spremanju. No ako ste ipak u skupini trudnica koje ne prestaju razmišljati o uređenju svog životnog prostora, zacijelo činite i neke od sljedećih stvari:

    • pakirate i raspakiravate torbu za rodilište
    • čistite svaku sobu u svom domu
    • preslažete odjeću za bebu
    • bojite dječju sobu
    • slažete posuđe u kuhinji po veličinama i bojama

Ima žena koje ponesene sindromom gniježđenja pa čine iracionalne stvari poput, primjerice, bacanja dobre posteljine u smeće jer imaju potrebu za novom i čistom posteljinom ili pak čišćenjem čitavog doma četkicom za zube kako bi dohvatile i najskriveniju prljavštinu.

Iskoristite priliku

Ako osjećate snažan poriv za čišćenjem i spremanjem, iskoristite tu energiju na najbolji mogući način koji će vam dugoročno koristiti. Naime, kada rodite, zacijelo nećete imati snage za pospremanjem i čišćenjem:

  • opskrbite se higijenskim potrepštinama koje će vam koristiti prvih tjedana nakon što rodite kako ne biste morali sami s djetetom hodati do obližnjeg dućana;

  • ako vam budžet to dopušta, skuhajte hranu koju ćete zamrznuti te po potrebi odmrznuti, podgrijati i imati ukusan obrok bez kuhanja;

  • izbacite iz doma sve nepotrebne stvari koje su se godinama nagomilavale, niste ih upotrebljavali duže vrijeme, a samo vam "kradu" prostor.

Neka "gniježđenje" bude sigurno?

U većini slučajeva gniježđenje je potpuno sigurno, sve dok uživate u onome što radite i ne opterećujete se stvarima koje niste u mogućnosti napraviti. Samo pripazite na što češća odmaranja i pravilnu prehranu kako biste imali dovoljno energije. No ipak postoje neke radnje koje biste trebali izbjegavati dok ste trudni.

Bojanje: Mnoge trudnice imaju želju ličiti stan ili kuću prije nego beba dođe u njihov dom.

Ipak sigurnije je da taj dio posla prepustite nekome drugome jer neke boje na bazi ulja mogu sadržavati olovo. Bojanje bi trebalo raditi u dobro zračenim prostorijama kako bi se umanjilo udisanje otrovnih para.

Pijesak za mačke u kućanstvu: Iako se kutija za mačke mora čistiti, taj posao prepustite vašem partneru. Ako vaša mačka hoda po dvorištu i ulici i nije samo "kućna", mogla bi biti zaražena toksoplazmozom, parazitom koji se prenosi putem fekalija što može biti štetno za vašu bebu.

Čišćenje: Neka sredstva za čišćenje sadržavaju opasne pare od kojih vam može pozliti, stoga probajte izbjegavati sredstva za čišćenje pećnica, izbjeljivače i sredstva za kemijsko čišćenje odjeće. Vrlo je bitno i nositi zaštitne rukavice i ne udisati jake mirise kemikalija. No ako ste sigurni u sastav sredstava za čišćenje, nema razloga da svoj dom ne očistite od poda do stropa.

I on čisti i sprema

Sasvim je normalno i neobično simpatično da i vaš partner ima simptome gniježđenja. Možda ste primijetili kako konstantno nešto popravlja po kući, ima potrebu obojiti stan, kupiti mekše i udobnije tepihe za sobe, očistiti radijatore pa čak i skuhati nešto za vas. Možete biti sigurni kako vaš partner želi biti potpuno spreman kada se dijete rodi te kako je potpuno spreman preuzeti odgovornu ulogu roditelja.

Tekst: Iva Stilinović Grahovac

Foto: Thinkstock