BEBA: Ovaj tjedan beba je teška 1600 – 1800 grama i dugačka je oko 41 cm. Sada zauzima puno mjesta u maternici. Njena koža je glatka i mekana, a nabori su potpuno nestali. Ruke i noge su bucmaste. Ima noktiće na prstima ruku i nogu, a možda već i pravu kosicu (neka djeca su i bez kosice). Pluća još ne rade, no kad bi se beba sada rodila, njezina pluća bi već mogla preuzeti funkciju disanja. Jedini bebin problem u tom slučaju bila bi njezina mala porođajna težina.

MAMA: Vodite računa o prehrani. Vaša težina, ako je prekomjerna, može donijeti određene komplikacije, kao što su rađanje prevelike ili premale bebe. Jedite češće, ali manju količinu hrane, na taj način ublažit ćete i žgaravicu. Ovaj tjedan udebljat ćete se oko 500 grama, a otprilike pola će „popapati“ beba.

Kako beba raste, maternica sada vrši i veći pritisak na vaša pluća, smanjuje im volumen pa biste mogli osjetiti nedostatak daha. Po noći dok spavate pomozite si jastucima!

Vjerojatno primjećujete da su vam ruke, noge i stopala otečeni. Ako vam otekne gornji dio tijela i lice, odmah se javite liječniku.

Zbog rasta maternice i hormonskih promjena ponovo se javlja bol u donjem dijelu leđa. Maternica koja raste, pomiče centar ravnoteže tijela, svojim širenjem slabi trbušne mišiće, mijenja vaš položaj i opterećuje leđa. Ako se bol javi iznenada, obavijestite svog ginekologa, jer to može biti znak prijevremenog porođaja.

Što vam je činiti?

  • Ako već niste prestali raditi, svakako odlučite kad ćete to učiniti. Uskoro stiže i zakonski rok kad ćete to morati učiniti. On je 45 dana prije termina porođaja. Razmislite o tome koliko ćete ostati na rodiljnom dopustu, raspitajte se koje papire za to trebate prikupiti i koje formalnosti srediti. Isplanirajte to ranije, kako biste opušteni otišli na rodiljni dopust.
  • Pomoć kod kuće nakon porođaja. Razmislite tko bi vam mogao pomoći kada se vratite iz rodilišta. Vaši bližnji i prijatelji vjerojatno će biti u blizini spremni da vam također pomognu. Razmislite želite li posjete prvih dana kod kuće s bebom pa već sada jasno obznanite potencijalnim gostima vaše želje, bilo da ih pozovete, bilo odbijete i kažete da će za posjete još biti vremena.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 29. do 32. tjedna trudnoće!